Γιατί επέλεξε να χτυπήσει τώρα η Τεχεράνη το Ισραήλ

To debate σκληροπυρηνικών και μετριοπαθών και η απόφαση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ηταν έτοιμο νέο μπαράζ πυραύλων, αν δέχονταν αντεπίθεση. Γιατί πιστεύουν ότι η Δύση τούς εξαπάτησε.

Γιατί επέλεξε να χτυπήσει τώρα η Τεχεράνη το Ισραήλ

Μετά από μέρες έντονης συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο, οι ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του Ιράν επικράτησαν και σχεδόν 200 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ.

Το άμεσο στρατιωτικό χτύπημα ήρθε αφού ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης έπεισαν τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι ήταν ο μόνος τρόπος δράσης για να φανεί το Ιράν ισχυρό, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, ο ιρανικός στρατός έχει προετοιμάσει επίσης εκατοντάδες πυραύλους για εκτόξευση από τα δυτικά του σύνορα, εάν το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν σε αντεπίθεση, δήλωσαν δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς αντιδράσει στην επιχείρηση του Ιράν, θα αντιμετωπίσει πιο σφοδρές επιθέσεις», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν ήταν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν αυτοσυγκράτηση, αλλά την Τρίτη είπε ότι η επίθεση με πυραύλους ήταν μια νόμιμη πράξη αυτοάμυνας. Προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές». Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μόνο μια μικρή γεύση των δυνάμεών μας. Μην μπείτε σε πόλεμο με το Ιράν».

Ιδιωτικά, ο κ. Πεζεσκιάν έκανε έκκληση για προσοχή, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ προσπαθεί να παγιδεύσει το Ιράν σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Και δημόσια, ο νέος πρόεδρος έδινε διαφορετικό τόνο. Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του κ. Νασράλα, είχε μιλήσει ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για την επιθυμία του να εκτονώσει τις εντάσεις.

Ιρανοί συντηρητικοί επιτέθηκαν στον πρόεδρο και στην κυβέρνηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ισοδυναμούσαν με προδοσία.

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την Τρίτη στο Ισραήλ κατέστησε σαφές ποια πλευρά της συζήτησης είχε κερδίσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του Ιράν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί αποτροπή έναντι του Ισραήλ -και γρήγορα-, για να αντιστραφεί ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ. Ακόμη πιο σημαντικό, υποστήριξαν ότι το Ιράν έπρεπε να δράσει για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να στρέψει την προσοχή του προς την Τεχεράνη.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Καράτζ, το Κερμανσάχ και την επαρχία του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Ζήτησαν να μη δημοσιευτούν τα ονόματά τους επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Οι Ιρανοί ήθελαν επίσης να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία απέναντι στα μέλη του «άξονα αντίστασης» και να αντιστρέψουν κάθε αντίληψη ότι το Ιράν ή οι περιφερειακοί σύμμαχοί του ήταν αδύναμοι.

Ανώτερος βοηθός του κ. Πεζεσκιάν είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη πριν από την επίθεση με πυραύλους ότι όποιες και αν είναι οι ιδιωτικές επιφυλάξεις του προέδρου για τον πόλεμο με το Ισραήλ, θα υποστήριζε δημόσια οποιαδήποτε απόφαση του κ. Χαμενεΐ -όπως έκανε την Τρίτη.

Η αλλαγή στρατηγικής του Ιράν, είπαν αξιωματούχοι, προήλθε από έναν απολογισμό μεταξύ των ηγετών του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών. Εκριναν ότι το Ιράν είχε υπολογίσει λάθος μη απαντώντας στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο, και στην πιο πρόσφατη δολοφονία του ανώτατου Ιρανού διοικητή, στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η αυτοσυγκράτηση, πίστευαν, είχε παρεξηγηθεί ως αδυναμία. Ο ΥΠΕΞ είπε σε άλλους αξιωματούχους ότι οι δυτικές χώρες εξαπάτησαν το Ιράν όταν του ζήτησαν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψει τη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο κ. Χαμενεΐ θα ηγηθεί της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα και θα εκφωνήσει ένα κήρυγμα που αναμένεται να δώσει τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Χαμενεΐ συνήθως κάνει την Προσευχή της Παρασκευής μόνο σε έκτακτες περιστάσεις, που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια. Η τελευταία του ήταν το 2020, στον απόηχο της δολοφονίας των ΗΠΑ του Κασίμ Σουλεϊμανί, ενός κορυφαίου στρατηγού που τιμάται από τους Ιρανούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v