Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη υποχώρησαν κάτω από το μηδέν για 7.841 ώρες τους πρώτους οκτώ μήνες της φετινής χρονιάς, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας υπερβαίνει την ικανότητα αντιμετώπισης της υπερπροσφοράς.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, πρόκειται για νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τη συμβουλευτική ICIS, σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές υποχώρησαν ακόμα και κάτω από τα -20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι τιμές στην ενέργεια μπορεί να υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις και είναι πολύ ευαίσθητες στις μεταβολές στη ζήτηση ή την προσφορά, το οποίο σημαίνει ότι μερικές φορές οι καταναλωτές μπορεί να πληρωθούν για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
Aν και είναι επωφελείς για τους καταναλωτές οι αρνητικές τιμές απειλούν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Ισοδυναμεί με χαρακίρι» δήλωσε στους Financial Times αναλυτής της σουηδικής τράπεζας SEB. «Όλοι γνωρίζουν ότι αν παραχθεί πολύ αργό πετρέλαιο, η τιμή θα καταρρεύσει και οι παραγωγοί θα χάσουν χρήματα. Και δεν ισχύει κάτι διαφορετικό στην ανανεώσιμη ενέργεια» πρόσθεσε.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η συνολική παραγωγική ικανότητα των φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί από 127 GW σε 301 GW, ενώ των αιολικών πάρκων έχει αυξηθεί από 188GW σε 297GW, σύμφωνα με το think tank ενέργειας Ember.
Ωστόσο, δεν έχουν αναπτυχθεί με αντίστοιχο ρυθμό δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν περίοδοι που οι παραγωγοί πρέπει να πληρώνουν τους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια.