Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ-Βρετανία συζητούν αποδέσμευση δεδομένων για τους Storm Shadow

Εξετάζεται να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει με πυραύλους ακριβείας βαθιά σε ρωσικό έδαφος. Η προειδοποίηση Πούτιν για «κατάλληλη απάντηση», αν προχωρήσει η Δύση.

ΗΠΑ-Βρετανία συζητούν αποδέσμευση δεδομένων για τους Storm Shadow

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συζητούν να επιτραπεί στην Ουκρανία να αναπτύξει βρετανικούς πυραύλους κρουζ που υποστηρίζονται από δεδομένα πλοήγησης των ΗΠΑ για χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Το θέμα είναι μέρος των συνομιλιών που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες στο Λονδίνο και το Κίεβο, ανέφεραν οι πηγές.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν αυτή την εβδομάδα ότι είναι ανοιχτές σε ένα αίτημα από την Ουκρανία για να ενισχύσει την ικανότητά της να πραγματοποιεί βαθιά χτυπήματα στη Ρωσία και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο, όταν ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

Καθώς το Κίεβο πιέζει για πιο ισχυρά δυτικά όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική επικράτεια, αξιωματούχοι συζήτησαν για το εάν ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να δώσει άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow σε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, είπε μια πηγή.

Τα Storm Shadows είναι πύραυλοι ακριβείας που εξαπολύονται από αεροσκάφη, με εμβέλεια άνω των 250 χιλιομέτρων. Πετούν κοντά στο έδαφος με υψηλές ταχύτητες πριν φτάσουν στους στόχους τους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που συνδυάζει τη λεγόμενη αδρανειακή πλοήγηση με το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης και την πλοήγηση αναφοράς εδάφους, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο στον ιστότοπο του κατασκευαστή τους MBDA.

Το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS διαχειρίζεται το Πεντάγωνο, αν και χρησιμοποιείται επίσης για δημόσιους σκοπούς, όπως οδηγίες για τους οδηγούς.

Όταν χρησιμοποιούνται σε πολύπλοκες επιχειρήσεις, οι πύραυλοι Storm Shadow συχνά υποβοηθούνται από δεδομένα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, για να χαρτογραφήσουν το έδαφος με υψηλό επίπεδο ακρίβειας, σύμφωνα με πηγές, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, συζητώντας επιχειρησιακές λεπτομέρειες που δεν είναι δημόσιες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι έχει εντείνει την πίεση για άρση των περιορισμών, οι οποίοι αποτελούν εμπόδιο για τη χρήση βρετανικών όπλων για επιδρομές μεγάλης εμβέλειας. Αυτό συζητείται, είπε μια πηγή, υποδηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζουν διάφορους τρόπους για να αμβλύνουν τους κανόνες σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τον Μπάιντεν αργότερα αυτόν τον μήνα στη Νέα Υόρκη, όπου οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση όπλων τους εντός Ρωσίας επί του παρόντος δεν επιτρέπουν τη χρήση των δεδομένων πλοήγησης. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν επικαλέστηκε τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου κατά της Ρωσίας. 

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε να μη γίνει κάτι τέτοιο. Είπε ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα χρειαζόταν βοήθεια με τον προγραμματισμό της αποστολής από ειδικούς του ΝΑΤΟ, για να εξαπολύσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας.

Αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ -οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες- βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη. Καθώς με μια τέτοια κίνηση «η ουσία της σύγκρουσης αλλάζει», η Ρωσία θα «λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» με βάση τις νέες απειλές, είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, απαντώντας στα σχόλια του Πούτιν, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση με τη Ρωσία, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας στο παραμικρό. Αλλά ξεκίνησαν αυτή τη σύγκρουση και η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Ερωτηθείς για τους Storm Shadow, ο Στάρμερ αρνήθηκε να μιλήσει για «συγκεκριμένες δυνατότητες». Είπε ότι πολλά θέματα θα συζητηθούν με τον Μπάιντεν «αλλά αυτό δεν είναι μια σειρά από μεμονωμένες αποφάσεις στις οποίες θέλουμε να καταλήξουμε αύριο». Οι αποφάσεις που λαμβάνονται «εντάσσονται στο στρατηγικό πλαίσιο».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι ο αμερικανικός στρατός διατηρεί «στενό και συνεχή διάλογο με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, για να διασφαλίσει ότι οποιοσδήποτε συντονισμός για τις στρατιωτικές δυνατότητες ευθυγραμμίζεται με τους κοινούς μας στόχους και το διεθνές δίκαιο».

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις για τα δεδομένα των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v