Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη... Βενεζουέλα

Το κοινοβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Γκονσάλες Ουρούτια ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος έλαβε άσυλο στην Ισπανία, ωστόσο ο πρωθυπουργός Σάντσεθ δεν λαμβάνει υπόψη του το ψήφισμα: Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν.

Ισπανία: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη... Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δεν θα λάβει υπόψη της το ψήφισμα που ενέκρινε το κοινοβούλιο, με το οποίο ζητείται να αναγνωριστεί νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια.

Η πρόταση αυτή, την οποία υπέβαλε το αντιπολιτευόμενο, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), εγκρίθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο με 177 ψήφους, σε σύνολο 350. Ωστόσο, έχει μόνο συμβολική αξία αφού εναπόκειται στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον νικητή των εκλογών ή όχι.

Μετά τις εκλογές της 28ης Ιουλίου, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αμφισβήτησε τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα οποία ο 75χρονος Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε με διαφορά. Όμως η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε νικητή τον Μαδούρο και απέρριψε τις διεθνείς επικρίσεις, κάνοντας λόγο για «δεξιά συνωμοσία».

Οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και το Περού αναγνώρισαν τον Γκονσάλες ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Σάντσεθ είπε ότι η θέση Μαδρίτης είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει: ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία της ψηφοφορίας, παρουσία μεσολαβητή της ΕΕ, και ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει κανέναν νικητή, ούτε τον Μαδούρο, ούτε τον Γκονσάλες. «Ζητήσαμε να δημοσιοποιηθούν τα γεγονότα, δεν αναγνωρίσαμε τη νίκη του Μαδούρο και κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, εργαζόμαστε για την ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα περιθώριο μεσολάβησης μέχρι τα τέλη του έτους», είπε στους δημοσιογράφους, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή.

«Πιστεύω ότι το άσυλο είναι μια χειρονομία ανθρωπιάς (…) για ανθρώπους που δυστυχώς βιώνουν διώξεις και καταστολή», είπε ο Σάντσεθ αναφερόμενος στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Γκονσάλες.

Ο Βενεζουελάνος αντιφρονών Αντόνιο Λεντέσμα, που επίσης ζει στην Ισπανία, είπε ότι η φυγή του Γκονσάλες θα ενισχύσει τον αγώνα της αντιπολίτευσης. «Ο Εντμούντο θα είναι ελεύθερος, δεν θα είναι περιορισμένος σε τέσσερις τοίχος, όπως στη Βενεζουέλα, και θα είναι σε θέση να ηγηθεί του αγώνα για την ελευθερία της Βενεζουέλας», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v