Η Τουρκία ερευνά αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστήριζαν ψευδώς ότι ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ παραιτήθηκε, προκαλώντας απότομη πτώση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SPK) σήμερα Σάββατο.
Η εποπτική αρχή της αγοράς της χώρας είπε ότι διεξάγονται έρευνες εναντίον λογαριασμών που «παραπλανούσαν τους επενδυτές στο χρηματιστήριο και τους προκάλεσαν ζημίες».
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας BIST-100, υποχώρησε 2,6% την Παρασκευή και έκλεισε στις 9.668,10 μονάδες, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τη βουτιά 5,5% στις 5 Αυγούστου.
«Δεν παραιτήθηκα. Τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν είναι αληθή», ανέφερε ο Σιμσέκ στο Χ απαντώντας σε δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι είχε παραιτηθεί υπό το βάρος επικρίσεων για την κατεύθυνση της τουρκικής οικονομικής πολιτικής.
Οι αναρτήσεις, που έγιναν σε ιστοτόπους όπως το YouTube και το X, υποστήριζαν ότι ο Σιμσέκ είχε παραιτηθεί μετά την κριτική που δέχτηκε για τα υψηλά επιτόκια και την αυστηρότερη οικονομική πολιτική. Ακολούθως, πυροδοτήθηκαν ανησυχίες για το μέλλον των κυβερνητικών σχεδίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, από τους υψηλότερους στον κόσμο.
Η οικονομική διαχείριση της Τουρκίας λειτουργεί με «συλλογικό πνεύμα και με επίγνωση της μεγάλης και δύσκολης ευθύνης που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο Σιμσέκ, διευκρινίζοντας ότι χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει το Bloomberg.
«Το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεών λειτουργεί με επιτυχία και έχουμε αρχίσει να πετυχαίνουμε τα αποτελέσματα που στοχεύαμε», ανέφερε ο Σιμσέκ. «Εχουμε πάντα την ισχυρή υποστήριξη του αξιότιμου προέδρου σ' αυτή τη δύσκολη διαδικασία».
Ο Σιμσέκ ανέλαβε τη διαχείριση της οικονομίας της Τουρκίας στα μέσα του 2023 ως μέρος ομάδας τεχνοκρατών που οδήγησαν τη χώρα μακριά από αντισυμβατικές πολιτικές που ευνόησαν την οικονομική ανάπτυξη έναντι της σταθερότητας των τιμών.
Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να παραπονιούνται ότι οι αυξήσεις των τιμών ξεπέρασαν τις δυνατότητες που τους δίνουν τα εισοδήματά τους, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού δυσκολεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη διαχείριση χρεών.
Ο Ερντογάν είναι γνωστός ενάντιος στο υψηλό κόστος δανεισμού, ευνοώντας φθηνά δάνεια για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη και εν μέσω επενδυτικών προειδοποιήσεων για πρόωρη μείωση επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.