Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομαδικά πυρά κατά Fed με τους φόβους για ύφεση να φουντώνουν

Πληθαίνουν οι φωνές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει μείνει πίσω στην καμπύλη. Ο κανόνας Sahm και οι νέες προβλέψεις ότι η Fed θα αναγκαστεί τώρα να προχωρήσει σε μειώσεις κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ομαδικά πυρά κατά Fed με τους φόβους για ύφεση να φουντώνουν

Η πιο απότομη από το αναμενόμενο πτώση της αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο έχει εγείρει ανησυχίες ότι η Federal Reserve κινείται πολύ αργά για να μειώσει το κόστος δανεισμού για τους Αμερικανούς, διακινδυνεύοντας την ύφεση που προσπαθούσε να αποφύγει, επισημαίνουν οι Financial Τimes.

Η έκθεση απασχόλησης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε ότι οι εταιρείες πρόσθεσαν 114.000 θέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τον περασμένο μήνα, σημαντικά χαμηλότερες από το μέσο κέρδος 215.000 κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,3%, ενεργοποιώντας τον κανόνα Sahm, ο οποίος συνδέει την έναρξη μιας ύφεσης με τη στιγμή που ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας αυξηθεί τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το χαμηλό του τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα στοιχεία έρχονται δύο ημέρες αφότου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε να μην μειώσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο παρέμεινε σε υψηλό 23 ετών από 5,25% έως 5,5%.

Αιτιολογώντας την απόφαση, ο πρόεδρος Τζέι Πάουελ είπε ότι η αρμόδια Επιτροπή ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% προτού ακολουθήσει οποιοδήποτε άξονα νομισματικής πολιτικής. Είναι σημαντικό ότι τόνισε ότι «δεν θα ήθελε να δει περαιτέρω 'πάγωμα' στην αγορά εργασίας».

Ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι η μείωση των επιτοκίων είναι στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο - και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου επιβεβαιώνει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια - αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να κινηθεί πιο επιθετικά από ό,τι θα είχε συμβεί αν άρχισε να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα.

«Έκαναν λάθος. Θα έπρεπε να είχαν μειώσει τα επιτόκια πριν από μήνες», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's. «Φαίνεται ότι μια μείωση 0,25 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι αρκετή. Πρέπει να είναι 0,5 μονάδες με ένα σαφές μήνυμα ότι θα είναι πολύ πιο επιθετικοί στην εξομάλυνση των επιτοκίων από ό,τι έδειχναν».

Ο Gregory Daco, επικεφαλής οικονομολόγος στην EY Parthenon, συμφώνησε ότι η συνεδρίαση του Ιουλίου ήταν μια «χαμένη ευκαιρία» για τη Fed, λέγοντας ότι θα ήταν «βέλτιστο» εάν η κεντρική τράπεζα είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Αν είχατε μια προοπτική στραμμένη προς το μέλλον, θα βλέπατε ότι το σύνολο των δεδομένων έδειχνε μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, μια επιβράδυνση της δυναμικής της αγοράς εργασίας και τον συνεχιζόμενο αποπληθωρισμό, κάτι που πραγματικά επιδιώκει η Fed».

Οι οικονομολόγοι δεν είναι οι μόνοι που κατηγορούν την κεντρική τράπεζα ότι έμεινε πίσω από την καμπύλη. Την Παρασκευή, η προοδευτική γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν - η οποία υπήρξε ένθερμος επικριτής του Πάουελ και πριν από την απόφαση αυτής της εβδομάδας τον παρότρυνε να μειώσει τα επιτόκια.

«Έχει προειδοποιηθεί ξανά και ξανά ότι η υπερβολική αναμονή δημιουργεί κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε χαντάκι. Τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας αναβοσβήνουν με κόκκινο χρώμα», έγραψε στο X. «Ο Πάουελ πρέπει να ακυρώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές και να μειώσει τα ποσοστά τώρα – όχι να περιμένει έξι εβδομάδες».

Στον απόηχο της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας, οι traders ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο της περισσότερο από μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα φέτος, υπονοώντας έως και δύο περικοπές κατά μισή μονάδα δεδομένου ότι απομένουν μόνο τρεις συνεδριάσεις το 2024. Πριν από τα στοιχεία της Παρασκευής, οι συμμετέχοντες στην αγορά είχαν τιμολογήσει συνολικά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες περικοπών για το έτος.

Οι τράπεζες της Wall Street αναθεώρησαν γρήγορα τις προοπτικές τους την Παρασκευή, με την JPMorgan και τη Citigroup να ζητούν επίσημα δύο μειώσεις κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, ακολουθούμενες από περικοπές 0,25 σε κάθε συνεδρίαση στη συνέχεια, μέχρι το επιτόκιο πολιτικής να φτάσει σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο που δεν περιορίζει πλέον την ανάπτυξη.

Ο Austan Goolsbee, πρόεδρος της Fed του Σικάγο, μοιράστηκε ορισμένες από τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Παρασκευή, αλλά προέτρεψε να μην υπάρξει βιαστική απάντηση. «Δεν θα θέλαμε ποτέ να αντιδράσουμε υπερβολικά σε στοιχεία ενός μηνός», είπε.

Οι αξιωματούχοι της Fed και οι οικονομολόγοι έχουν παρηγορηθεί από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται να βρίσκεται μακριά από την κατάρρευση. Ο Πάουελ είπε την Τετάρτη ότι οι πιθανότητες μιας λεγόμενης «σκληρής προσγείωσης» - στην οποία η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού προκαλεί ύφεση - εξακολουθούν να είναι χαμηλές.

«Δεν βλέπετε κανέναν λόγο να πιστεύετε ότι αυτή η οικονομία είτε υπερθερμαίνεται, είτε αποδυναμώνεται απότομα, αυτό απλώς δεν είναι στα δεδομένα αυτή τη στιγμή», είπε.

Το περασμένο τρίμηνο, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε σχεδόν 3%. Επιπλέον, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν και οι εργοδότες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν, ακόμα κι αν και τα δύο συμβαίνουν με πιο αργό ρυθμό.

Ο Michael Gapen της Bank of America, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στη Fed, αναγνώρισε ότι η οικονομία ψύχεται, αλλά είπε ότι δεν έχει ακόμη «ραγίσει». Αλλά σε μια προειδοποιητική βολή προς τη Fed, πρόσθεσε: «Εάν δεν μειώσουν τα επιτόκια, δημιουργούν κίνδυνο να δημιουργήσουν μια ύφεση που δεν θέλουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v