Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης θα βοηθήσει εννέα κράτη-μέλη να καταρτίσουν εθνικά σχέδια εφαρμογής, τα οποία θα υποβληθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2024.

ΕΕ: Τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Μετά την έναρξη ισχύος του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και την έγκριση του κοινού σχεδίου εφαρμογής στις 12 Ιουνίου 2024, η Επιτροπή θα παρέχει από σήμερα εξατομικευμένη υποστήριξη και εμπειρογνωσία σε εννέα κράτη-μέλη μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης.

Η υποστήριξη αυτή θα βοηθήσει τα εν λόγω κράτη μέλη να καταρτίσουν τα εθνικά τους σχέδια εφαρμογής, τα οποία θα υποβληθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2024.

Τον Ιούνιο του 2024 η Επιτροπή προκήρυξε μια ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην προετοιμασία των εθνικών τους σχεδίων εφαρμογής, ιδίως με την παροχή στοχευμένης υποστήριξης για τη διενέργεια ανάλυσης της κατάστασης και τον προσδιορισμό των αναγκαίων δράσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του Συμφώνου, σύμφωνα με το κοινό σχέδιο εφαρμογής.

Το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία υπέβαλαν αίτηση για παροχή υποστήριξης και θα λάβουν στοχευμένες συμβουλές από εμπειρογνώμονες για τέσσερις μήνες ―έως το τέλος Νοεμβρίου του 2024.

Εμπειρογνώμονες σε εθνικά νομικά πλαίσια, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες με γνώσεις σε συναφείς τομείς σε άλλες χώρες, θα βοηθήσουν τις εθνικές αρχές στα εν λόγω κράτη μέλη να εντοπίσουν τους τομείς στους οποίους η εθνική νομοθεσία χρήζει επικαιροποίησης και οι διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες χρήζουν αναθεώρησης.

Οι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους ως προς το προσωπικό (στελέχωση και κατάρτιση), τις υποδομές, τα εργαλεία πληροφορικής και το κόστος που όλα αυτά συνεπάγονται, καθώς και ως προς τις δημόσιες συμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να προετοιμάσουν εγκαίρως ισχυρά εθνικά σχέδια εφαρμογής.

Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης είναι ένα ενωσιακό μέσο καθοδηγούμενο από τη ζήτηση, το οποίο παρέχει στις αρχές των κρατών μελών εξατομικευμένη εμπειρογνωσία. Οι αρχές των κρατών μελών υποβάλλουν αίτηση για υποστήριξη μέσω ετήσιων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και, ενίοτε, μέσω ειδικών προσκλήσεων που ανταποκρίνονται σε αναδυόμενες ανάγκες.

Το μέσο παρέχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εξατομικευμένη εμπειρογνωσία και γνώση, με τη μορφή στρατηγικών και τεχνικών συμβουλών, μελετών για την αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών αναγκών, προγραμμάτων κατάρτισης και αποστολών εντός της χώρας από εμπειρογνώμονες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v