Η Βηρυτός ζήτησε τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ, και προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών χθες Σάββατο και τραυμάτισε άλλους περίπου 30 ενώ ένας ακόμη 13χρονος αγνοείται.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών.
Η Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε από το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI), ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ζήτησε τη«διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ή διεξαγωγή συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής μέσω της UNIFIL για να μάθουμε την αλήθεια» σχετικά με αυτήν την επίθεση.
Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, και εκπροσώπους της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.
Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η ισχυρή Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο, να είχε στοχοθετήσει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στοχοποιήσει μόνο «στρατιωτικές» θέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίθεση θα μπορούσε «να έχει πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις» ή ότι μπορεί να είναι «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και λάθος της Χεζμπολάχ».
Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.
«Μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε, ενώ το Ισραήλ απείλησε να κάνει τη Χεζμπολάχ να πληρώσει «υψηλό τίμημα».
Λιβανέζος ΥΠΕΞ: Η Χεζμπολάχ έτοιμη να υποχωρήσει υπό όρους
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αποσυρθεί πέρα από τον ποταμό Λιτάνι – ο οποίος εκτείνεται περίπου 29 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου – εάν το Ισραήλ σταματήσει τις «παραβιάσεις» του.
Οι ΗΠΑ επέρριψαν στη Χεζμπολάχ την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα στο βόρειο Ισραήλ. «Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Ήταν δικός τους πύραυλος και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αντριέν Γουάτσον προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται έκτοτε σε συνεχείς συνομιλίες με το Ισραήλ και το Λίβανο «για μια διπλωματική λύση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής που θα τερματίσει όλες τις επιθέσεις μια για πάντα»
Το Κάιρο τονίζει την αναγκαιότητα στήριξης του Λιβάνου
Η Αίγυπτος τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης του Λιβάνου ώστε "να γλιτώσει από τη μάστιγα του πολέμου", όπως είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.
Το Κάιρο, διαμεσολαβητής στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους από το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου με τον Λίβανο.
Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ "ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές"
Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ "ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές" μετά τη χθεσινή εκτόξευση ρουκέτας από το έδαφος του Λιβάνου που έπληξε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν, στοιχίζοντας τη ζωή 12 παιδιών και νέων, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
"Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι η Χεζμπολάχ είναι "αναμφίβολα υπεύθυνη" για το χθεσινό φονικό πλήγμα.
Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου για την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε χθες γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 παιδιά και νέοι, και ορκίστηκε να προβεί σε βαριά αντίποινα.
Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το πλήγμα αυτό.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και συγκάλεσε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας μετά την επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Απάντηση του Ισραήλ με βομβαρδισμούς στον Λίβανο
Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρά βομβαρδισμών στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολά στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό επιτελείο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» —θέσεων της Χεζμπολάχ— τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την πραγματοποίηση μιας σειράς επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά όχι για την επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ισραήλ: «Θα χτυπήσουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ»
Επισκεπτόμενος την πόλη Ματζντάλ Σαμς ο αρχηγός του Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε στους ηγέτες της κοινότητας των Δρούζων ότι η θανατηφόρα επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «πολύ, πολύ σημαντική απάντηση» από το Ισραήλ.
«Θα χτυπήσουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ», υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση «δεν κάνει διάκριση μεταξύ της δολοφονίας Δρούζων ή Εβραίων», είπε σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.
Όταν το Ισραήλ χτυπήσει, προειδοποίησε, «η Χεζμπολάχ μπορεί να πυροβολήσει εδώ περισσότερο και πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να ακολουθηθούν οι οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου και της Βόρειας Διοίκησης. Θέλουμε να δώσουμε ένα σκληρό χτύπημα στη Χεζμπολάχ, χωρίς να έχουμε περισσότερες απώλειες εδώ», πρόσθεσε.
Η προεδρία των ΗΠΑ επαναβεβαιώνει την «ακλόνητη υποστήριξή της» στο Ισραήλ μετά την επίθεση στο προσαρτημένο Γκολάν
Ο Λευκός Οίκος επαναβεβαίωσε χθες Σάββατο την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την επίθεση με ρουκέτα εναντίον πόλης στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις» στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «απόλυτη προτεραιότητα».
Αυτοσυγκράτηση ζητά η κυβέρνηση του Λιβάνου
Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καλέσει τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την επίθεση που αποδίδεται στην Χεζμπολάχ και από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.
Οπως είπε ο Μπου Χαμπίμπ, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να μεταφέρει μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και στην ίδια την Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για το περιστατικό αυτό και δεν επιθυμούν κλιμάκωση της σύγκρουσης.
"Ολες οι ενδείξεις" υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από την Χεζμπολάχ, σχολίασε ο Μπλίνκεν.
Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία".
Το Λονδίνο εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι καταδίκασε την πυραυλική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βία.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει το πλήγμα στα υψίπεδα του Γκολάν το οποίο στοίχισε με τραγικό τρόπο τη ζωή 12 ανθρώπων. Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Εχουμε υπάρξει σαφείς ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της", έγραψε ο Λάμι στην πλατφόρμα Χ.
Αντόνιο Γκουτέρες: Κάλεσμα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα την πολύνεκρη επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, έδαφος προσαρτημένο στο Ισραήλ, για την οποία κατηγορείται η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και κάλεσε "όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση".
"Οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, δεν πρέπει να συνεχίσουν να φέρουν το βάρος της φρικτής βίας που μαστίζει την περιοχή", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του, την επόμενη ημέρα της επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.
Σε ύψιστη επιφυλακή η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σήμερα σε ύψιστη επιφυλακή, είπαν δύο πηγές ασφαλείας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση. Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.
ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την επίθεση στη Ματζάλ Σαμς - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση
«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στη Ματζάλ Σαμς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».
«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτει.
Τέλος, διατυπώνεται έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.
Στην κηδεία οι Δρούζοι του Ισραήλ θρηνούν και ανησυχούν
Πρόσωπα σκυθρωπά και δακρυσμένα στο Ματζντάλ Σαμς. Χιλιάδες Δρούζοι έφθασαν σήμερα στους απόκρημνους δρόμους της μικρής πόλης για να παραστούν στην κηδεία των παιδιών που σκοτώθηκαν χθες από ρουκέτα που έπεσε στα Υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων είναι προσαρτημένο στο Ισραήλ.
"Είναι η πρώτη φορά που συνέβη μια τραγωδία αυτού του μεγέθους εδώ", λέει με θρήνο ο Φάντι Μαχμούντ, ένας 48χρονος επιχειρηματίας που κατάγεται από αυτήν τη γη των Δρούζων, στην είσοδο της Συρίας και του Λιβάνου. "Αυτά τα παιδιά είναι παιδιά όλων εδώ, όλοι γνωριζόμαστε, η κοινότητά μας είναι πολύ δεμένη", τονίζει.
Ένα πλήθος κατακλύζει τα δρομάκια, άνθρωποι από την κοινότητα των Δρούζων του Ισραήλ (αραβόφωνη μειονότητα περίπου 150.000 ανθρώπων) έχουν φθάσει από παντού, κυρίως από τη Γαλιλαία. Μερικοί ταξίδεψαν περισσότερο από μία ώρα για να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, όλοι ντυμένοι στα μαύρα.
Εκατοντάδες επιφανή μέλη της κοινότητας και της θρησκείας τους, φορώντας παραδοσιακά ρούχα, κυρίως λευκή μαντίλα που καλύπτει και το στόμα για τις γυναίκες, και λευκό φέσι για τους άνδρες, συνόδευαν επίσης μια πομπή από την οποία ακούγονταν προσευχές και μοιρολόγια.
"Αφήστε τα παιδιά μας έξω από αυτούς τους πολέμους", λέει με λυγμό μια γυναίκα που βρίσκεται στη μέση της πομπής.
Στο θέαμα των φερέτρων που είναι καλυμμένα με λευκά σεντόνια και άσπρα λουλούδια, συγγενείς καταρρέουν. Μπροστά τους, νέοι κρατούν πορτρέτα των νεκρών που ήταν ηλικίας 10 έως 16 ετών και βρίσκονταν στο γήπεδο ποδοσφαίρου στους πρόποδες της πόλης, πριν την τραγωδία.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο από το υποστηριζόμενο από το Ιράν ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ, ήταν ιρανικής κατασκευής και έφερε κεφαλή 50 κιλών που εξερράγη στο γήπεδο, δίπλα σε μια παιδική χαρά.
Κάποιοι βουλευτές από την Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) φθάνουν στην κηδεία για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλών δημοσιογράφων.
Από το πλήθος, πολλοί εξέφρασαν τους φόβους τους για τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τις συνέπειές του πέραν του παλαιστινιακού εδάφους, κυρίως για την πόλη τους που είναι κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
H Χεζμπολάχ ανταλλάσσει από εκεί σχεδόν καθημερινά πυρά με το Ισραήλ. Το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου δηλώνει ότι με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει τη σύμμαχό του Χαμάς και τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
"Το πένθος του Ματζντάλ Σαμς προκλήθηκε από τον συνεχιζόμενο πόλεμο (στη Γάζα) και θα πρέπει να ενώσει όλο τον κόσμο, να δείξει ότι χρειαζόμαστε πραγματικά να σταματήσει ο πόλεμος", εξηγεί ο Ζιγιάντ, ένας 63 άνδρας.
Στο περιθώριο, κάποιοι εξοργίζονται - αντανάκλαση των διαιρέσεων στους κόλπους της κοινότητας αυτής που προέρχεται από έναν κλάδο του σιιτικού Ισλάμ, εξαπλωμένο σε τρεις χώρες.
"Έχω την εντύπωση ότι αυτό μας ξεπερνά, φοβάμαι τόσο πολύ", λέει η Αμανί Σαφαντί, μια 22χρονη φοιτήτρια που διευκρινίζει ότι οι κάτοικοι του Ματζντάλ Σαμς ακούν επίσης "όλες τις εκρήξεις" εδώ και σχεδόν δέκα μήνες.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 22 στρατιώτες και 24 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά της Χεζμπολάχ από την 7η Οκτωβρίου.
"Αν είχαμε 10% ελπίδα (για βελτίωση της κατάστασης, σ.σ.) τώρα δεν έχουμε πια καθόλου" λέει η 22χρονη Σαλίνα Καμπλάν, η οποία ήρθε για να στηρίξει τον ξάδερφό της, Σαλμάν Σραγιαλντίν, που ήταν κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου τη χθεσινή μέρα.
"Νιώθουμε παγιδευμένοι", προσθέτει, "οι Δρούζοι είναι καλοί, και απλά ζούμε σε αυτή τη γη, είμαστε άμαχος πληθυσμός".
"Από χθες, ο πόλεμος είναι και εδώ", προσθέτει ο Σαλμάν Σραγιαλντίν, ο οποίος ελπίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ματζντάλ Σαμς.
Μέσα στο γήπεδο, 12 καρέκλες καλυμμένες με μαύρο μουσαμά έχουν τοποθετηθεί στο γκαζόν μπροστά από μια μπάλα, μαύρη και αυτή. Όταν οι περαστικοί αντικρίζουν το θέαμα, πολλοί ξεσπούν σε κλάματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, Reuters