Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iσπανία: Η κυβέρνηση προτείνει αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση των fake news

«Χωρίς ελεύθερα, ποιοτικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει δημοκρατία», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή

Iσπανία: Η κυβέρνηση προτείνει αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση των fake news

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μέτρα που έχουν στόχο να περιορίσουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μια κίνηση που επικρίθηκε από τη συντηρητική αντιπολίτευση ως μια προσπάθεια λογοκρισίας μέσων ενημέρωσης που ασκούν κριτική.

«Χωρίς ελεύθερα, ποιοτικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει δημοκρατία», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή. «Χωρίς αξιόπιστες και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης, οι πολίτες δεν μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια».

Η πρόταση έρχεται σε μια εποχή που η συζήτηση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την εποπτεία επιβλαβούς ή παραπλανητικού περιεχομένου έχει ενταθεί με τις ευρωεκλογές και άλλες εκλογές σε κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ινδία και στις ΗΠΑ.

Στην Ισπανία, όπως και αλλού, νεότερες μορφές ενημέρωσης και παρουσίασης ειδήσεων, όπως πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και βίντεο, αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή στον πολιτικό διάλογο και μπορούν να προσεγγίσουν κοινό πολύ μεγαλύτερο από τα παραδοσιακά μέσα.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες θα απευθύνονται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Τα μέτρα θα ευθυγραμμίσουν την Ισπανία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που εγκρίθηκε τον Μάρτιο. Αυτός ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίσει τα μέσα ενημέρωσης αλλά και να προστατεύσει δημοσιογράφους από την κρατική κατασκοπεία ή από το να αναγκάζονται να αποκαλύπτουν τις πηγές τους.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αμφισβήτησε τη χρονική συγκυρία που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, καθώς αυτό έρχεται δύο ημέρες πριν εμφανιστεί στο δικαστήριο η σύζυγος του Σάντσεθ, Μπεγκόνια Γκόμεθ, αναφορικά με μια υπόθεση έρευνας για διαφθορά που έχει χαρακτηριστεί από τον σύζυγό της ως ψευδείς ειδήσεις που υποκίνησαν δεξιά μέσα ενημέρωσης, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο είναι ένας «νόμος λογοκρισίας», ανακοίνωσε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα με τις περισσότερες έδρες στην Κάτω Βουλή, με ανάρτησή του στο Χ. Ο πρωθυπουργός «επιδιώκει τώρα να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική, ας υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου», ανέφερε.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει «σφραγίδα έγκρισης» σε κανένα μέσο ενημέρωσης.

Πρότεινε επίσης να απαιτείται από τα μέσα ενημέρωσης να δηλώνουν όλους τους μετόχους που ασκούν επιρροή στη γραμμή μέσων ενημέρωσης, τα ποσά που λαμβάνουν από διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο και από τρίτες χώρες, καθώς και διαφανή δεδομένα κοινού.

Ανακοίνωσε επίσης επιδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει παραδοσιακά μμε να γίνουν ψηφιακά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v