Τουρκική «πυρηνική» εξόρμηση για ουράνιο στην Αφρική

Αποστολή με επικεφαλής τους Φιντάν και Καλίν στον Νίγηρα, όπου η χούντα έδιωξε τους Γάλλους και Καναδούς εξορύκτες. Στόχος της Αγκυρας τα πλούσια κοιτάσματα για το εργοστάσιο του Ακούγιου.

Τουρκική «πυρηνική» εξόρμηση για ουράνιο στην Αφρική
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας της Τουρκίας επισκέφθηκαν τον Νίγηρα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου της χώρας της Δυτικής Αφρικής.

Η αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τη συμμετοχή του επικεφαλής κατασκοπείας της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν, επιδιώκει να αξιοποιήσει τις προμήθειες του ορυκτού για να τροφοδοτήσει την αναδυόμενη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η αποστολή ακολουθεί την απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα να αποσύρει τα δικαιώματα εξόρυξης από καναδικές και γαλλικές εταιρείες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων ουρανίου. Τη χώρα ελέγχει η χούντα που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2023. Ο εκλεγμένος πρόεδρός της Μοχάμεντ Μπαζούμ βρίσκεται έκτοτε υπό κράτηση.

Η Τουρκία αναζητά προμήθειες ουρανίου για τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό στο Aκούγιου, που κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, ενώ σχεδιάζει κι άλλες εγκαταστάσεις. Ο Νίγηρας κατέχει το 5% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου και κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων πηγών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.

Η τουρκική επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς η ίδια η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία ουρανίου του Νίγηρα, αναφέρει το Bloomberg. Η Τουρκία έχει επίσης μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας καυσίμων με τη Rosatom στο πλαίσιο του έργου στο Aκούγιου, στις μεσογειακές ακτές, καθώς δεν έχει επί του παρόντος την ικανότητα να μετατρέψει ή να εμπλουτίσει το μετάλλευμα που απαιτείται για τους αντιδραστήρες.

Ο Νίγηρας απέσυρε την άδεια της καναδικής GoviEx Uranium για την ανάπτυξη του ορυχείου ουρανίου Madaouela προ ημερών, αφού η χούντα είπε ότι η εταιρεία δεν τήρησε την προθεσμία του έργου. Τον περασμένο μήνα, η στρατιωτική κυβέρνηση ανακάλεσε επίσης το δικαίωμα της γαλλικής Orano να αναπτύξει το ορυχείο Imarouren.

Ο Νίγηρας - από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - υποστηρίζει ότι δικαιούται να ανακαλέσει τις άδειες εξόρυξης εάν ο κάτοχος δεν αναπτύξει το έργο βάσει συμφωνιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει εδώ και καιρό να διευρύνει την επιρροή της χώρας του στην Αφρική, λανσάροντας τηλεοπτικά κανάλια, πουλώντας drones ή προμηθεύοντας σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση του Νίγηρα να σταματήσει τις εξαγωγές ουρανίου στη Γαλλία, επικαλούμενος τα «χρόνια καταπίεσης» από την ευρωπαϊκή προς την αφρικανική χώρα, που ήταν γαλλική αποικία μέχρι το 1960.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v