Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Η Αριστερά ψάχνει πρωθυπουργό, νέα συμμαχία για τη Λεπέν

Η συμμαχία Όρμπαν, Σαλβίνι, Λεπέν αναδύεται τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στην Ευρωβουλή. Εντονη ανησυχία και προβληματισμός στις Βρυξέλλες. Ποια στελέχη της Αριστεράς θα μπορούσαν να γίνουν πρωθυπουργοί.

Γαλλία: Η Αριστερά ψάχνει πρωθυπουργό, νέα συμμαχία για τη Λεπέν

Μπορεί να «πανηγυρίζει» η Αριστερά στη Γαλλία, πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, όμως, βλέπουν το «τσουνάμι», όπως είπε μια πηγή χαρακτηριστικά, να έρχεται και να απειλεί την όποια συνοχή έχει απομείνει στην ΕΕ.

Οπως είναι γνωστό, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα συνεργαστεί με τη Λέγκα του Ιταλού Ματέο Σαλβίνι και θα ενταχθούν στη νέα ομάδα «Patriots for Europe», που ιδρύθηκε από τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν. Θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ξεκινήσει την αντιπολίτευση σε μια χρονική στιγμή που ο Ορμπαν προεδρεύει της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες.

Με 30 ευρωβουλευτές από το Rassemblement National της Γαλλίας και οκτώ ευρωπαίους νομοθέτες από τον Σύνδεσμο του Ματέο Σαλβίνι, η νέα ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Ο Σαλβίνι έγραψε στο Χ ότι η ομάδα αυτή -οι Πατριώτες- θα «είναι καθοριστική για την αλλαγή του μέλλοντος της Ευρώπης».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σαλβίνι έχει ήδη κατηγορήσει τις Βρυξέλλες για υπονόμευσή του και παρέμβαση στις τελευταίες ιταλικές εκλογές. Από την άλλη, ο Ορμπαν, λίγες μέρες αφότου πήρε την προεδρία της ΕΕ, πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο ταξίδι στη… Μόσχα, προκαλώντας γενική κατακραυγή από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και αυτός, όμως, έχει «χρωστούμενα» με τις Βρυξέλλες, που επίσης έχει κατηγορήσει για προσπάθεια ανατροπής του.

Οι «Πατριώτες» επιδιώκουν να περικόψουν τη μετανάστευση, να αφαιρέσουν εξουσίες από τις Βρυξέλλες και να τις δώσουν πίσω στις εθνικές κυβερνήσεις και να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά την προειδοποίηση του Κιέβου ότι τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες σε αυτό το σημείο θα ισοδυναμούσαν με συνθηκολόγηση με τους όρους της Μόσχας.

Η Λεπέν, που προς το παρόν παραμένει σιωπηλή, έχει αποδείξει ότι είναι σκληρό καρύδι, όπως και ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν. Δεν θα διστάσουν να επιχειρήσουν να μπλοκάρουν ό,τι νομοσχέδιο αντιτίθεται στην ατζέντα τους. Και αυτό θεωρείται από τους αναλυτές ότι είναι μια νίκη της Λεπέν που θα «τη βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας».

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στη Γαλλία;

Ο νικητής των εκλογών, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Γαλλίας, σε μια εσπευσμένη -και για κάποιους πρόχειρα φτιαγμένη- συμμαχία, έχει αναδειχθεί ως το ηγετικό μπλοκ στο επόμενο κοινοβούλιο -αλλά χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία εργασίας (working majority).

Το πολιτικό έθιμο υπαγορεύει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ορίζει έναν πρωθυπουργό από τις τάξεις της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης ή συνασπισμού στο κοινοβούλιο.

Το NFP, που αποτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη σκληρά αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν έχει πει ποιος θα είναι ο εκλεκτός του για πρωθυπουργός καθώς φαίνεται ότι αδυνατούν προσώρας να συμφωνήσουν.

Σίγουρα πάντως οι διαβουλεύσεις θα είναι σε γνώση και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων καθώς το διακύβευμα δεν είναι μόνο η σταθερότητα της Γαλλίας ως χώρας εκ των έσω, αλλά και ως προς την εξωτερική, την οικονομική και την αμυντική πολιτική.

Ήδη η Citibank προέβλεψε ότι η Γαλλία θα είναι παράλυτη πολιτικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Σύμφωνα όμως με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι επικρατέστεροι, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι οι εξής:

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Ο Μελανσόν, 72 ετών, είναι ένας επιθετικός βετεράνος της αριστερής πολιτικής στη Γαλλία. Κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υπέβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2012, το 2017 και το 2022, βελτιώνοντας κάθε φορά τα ποσοστά του.

Ήρθε τρίτος το 2022, ακριβώς πίσω από την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν. Τότε βγήκε ο Μακρόν. Φλογερός ρήτορας, ο Μελανσόν είναι μια από τις πιο διχαστικές προσωπικότητες στη γαλλική πολιτική, ενθουσιάζει κάποιους ψηφοφόρους ενώ ενοχλεί άλλους με τις αχαλίνωτες προτάσεις του για φόρους και δαπάνες, τη ρητορική του ταξικού πολέμου και τις θέσεις εξωτερικής πολιτικής, ειδικά για τη Γάζα, όπου τάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων.

Μαρίν Τοντελιέρ, ηγέτιδα των Πρασίνων

Η Τοντελιέρ, 37  ετών, μεγάλωσε στο Henin-Beaumont, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία που είναι γνωστή ως προπύργιο του ακροδεξιού National Rally (RN). Έχει μακρά ιστορία αντιπαραθέσεων με το κόμμα της Λεπέν. Εκλέχτηκε ως μέλος της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 2014.

Κατέγραψε τις εμπειρίες της από τη δουλειά υπό τον δήμαρχο του RN και αυτό που περιέγραψε ως την καταπιεστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από την ακροδεξιά διοίκηση σε ένα βιβλίο του 2017 με τίτλο «Ειδήσεις από το μέτωπο». Η Τοντελιέρ εξελέγη επίσης σε ένα περιφερειακό συμβούλιο του Βορρά το 2021 και έγινε ηγέτιδα του πιο γνωστού οικολογικού κόμματος της Γαλλίας, των Πρασίνων, το επόμενο έτος.

Φρανσουά Ρουφέν

Ο Ρουφέν, 48 ετών, είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης που στράφηκε στην πολιτική όταν έθεσε υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο στις εκλογές του 2017. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για ένα περιφερειακό πολιτικό κόμμα που δημιούργησε -το Arise Picardy-, πριν ενταχθεί στο κόμμα του Μελανσόν.

Συχνά βρισκόταν σε αντίθεση με τον πυρήνα του France Unbowed (Ανυπότακτη Γαλλία) και ήρθε σε ρήξη με τον ίδιο τον Μελανσόν σχετικά με τη στρατηγική κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2024. Διατήρησε τη θέση του στο κοινοβούλιο σε μια οριακή μάχη έναντι του τοπικού ακροδεξιού αντιπάλου του.

Ραφαέλ Γκλουγκσμάν, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ο Γκλουγκσμάν, 44 ετών, ήταν επικεφαλής της λίστας υποψηφίων των Σοσιαλιστών στις ευρωπαϊκές εκλογές στις αρχές Ιουνίου. Κέρδισε σχεδόν το 14% των ψήφων, ακριβώς πίσω από την ομάδα Μαζί, του Μακρόν. Αυτό θεωρήθηκε ένδειξη αναβίωσης για ένα κόμμα που κυβερνούσε στη Γαλλία τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά πρόσφατα είχε περιέλθει σε εκλογική λήθη.

Ο Γκλουγκσμάν φοίτησε σε σχολεία κύρους και είχε μια καριέρα στη δημοσιογραφία και στο ραδιόφωνο πριν μπει στη θέση του συμβούλου του τέως Προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Υποστηρίζει την ισχυρή ευρωπαϊκή υποστήριξη για την Ουκρανία στην αντίστασή της κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Λορέντ Μπεργκέρ, πρώην συνδικαλιστής CFDT

Ο Μπεργκέρ, 55 ετών, είναι πρώην επικεφαλής ενός από τα κύρια συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT. Έχει ιστορικό ισχυρής αντίθεσης στο RN. Ο Μπεργκέρ έχει πει ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά άλλοι στην Αριστερά προέβαλαν το όνομά του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια ενοποιητική φιγούρα και μια δημοφιλής εναλλακτική του Μελανσόν.

Φαμπιέν Ρουσέλ, ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Δια βίου κομμουνιστής, ο Ρουσέλ εντάχθηκε στο κίνημα νεολαίας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε ηλικία 16 ετών και συμμετείχε ενεργά σε διαδηλώσεις κατά του απαρτχάιντ, οι οποίες, όπως είπε, διαμόρφωσαν την πολιτική του σκέψη. Σε ηλικία 55 ετών, είναι ένθερμος υπερασπιστής της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας. Το πρώτο πραγματικό ζύμωμα του Ρουσέλ στην πολιτική ήρθε σε ηλικία 28 ετών, όταν έγινε σύμβουλος της Μισέλ Ντεμισίν, υπουργού Τουρισμού υπό τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v