ΗΒ: Το «trio infernale» Μελόνι, Μακρόν, Σολτς

Δίνουν και παίρνουν σχόλια και σενάρια για τις ζυμώσεις στην Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές. Παζάρια και ίντριγκες στην ΕΕ που βρίσκεται σε καλό δρόμο για να απολέσει ό,τι έχει απομείνει από τη δυναμική της ευρωπαϊκής ενοποίησης...

ΗΒ: Το «trio infernale» Μελόνι, Μακρόν, Σολτς

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εκφράζει απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ευρώπη. Τίτλος και υπότιτλος: «Το Trio Infernale. Ένας αδύναμος Μακρόν, ένας χλωμός Σολτς και μία Μελόνι που ξεχειλίζει δύναμη. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της Ευρώπης».

Για την απόφαση Μακρόν περί εκλογών στη Γαλλία, ο αρθρογράφος παρατηρεί:

«Ίσως αποφανθούν κάποια μέρα οι ιστορικοί, τι μπορεί να ώθησε τον Γάλλο πρόεδρο σε μία τέτοια ενέργεια. Αν ένιωσε μία προσβολή για τον ναρκισσισμό του, διότι οι πολίτες δεν θέλησαν να τον ακολουθήσουν μαζικά στις ευρωεκλογές. Ή αν, όπως ισχυρίζεται ο Μακρόν, η απόφαση οφείλεται στην αίσθηση καθήκοντος ενός δημοκράτη που δεν μπορεί να υποκρίνεται πως τίποτα δεν συνέβη μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν θα μπορούσε να περάσει στη γαλλική, αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστορία ως μία τραγική φιγούρα».

Με αφορμή την άρνηση του Γερμανού καγκελάριου Σολτς να συζητήσει δημοσίως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Handelsblatt υποστηρίζει ότι στην πολιτική αργκό του Βερολίνου υπάρχει ένα καινούριο ρήμα: «σολτσάρω». Που σημαίνει προφανώς «δεν αντιδρώ, δεν επικοινωνώ».

Για τον καγκελάριο ο σχολιογράφος υποστηρίζει ότι «θα συνεχίσει να σολτσάρει όταν εγκατελείψει τη χώρα η τελευταία μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση. Θα συνεχίσει να σολτσάρει και όταν η Ρωσία βάλει στο στόχαστρο και άλλες χώρες, μετά την Ουκρανία. Ή όταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ».

Και o αρθρογράφος καταλήγει: «Ο Μακρόν, η τραγική μορφή, ο Σολτς, η θλιμμένη μορφή, και η Μελόνι, η νέα φωτεινή μορφή – το νέο Trio Infernale της Ευρώπης είναι σε καλό δρόμο για να απολέσει ό,τι έχει απομείνει από τη δυναμική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. (…)

Σε όλα αυτά προστίθεται η οικονομική διάσταση του προβλήματος. Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύουν την επιρροή τους ειδικά στις χώρες εκείνες, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρέους. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με κρατικό χρέος 3,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ, πριν ακόμη από την Ιταλία με 2,9 τρισ. ευρώ. Οι δύο χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν το 46% του συνολικού χρέους της Ευρωζώνης».

Μελόνι εναντίον ΕΛΚ για τα ευρωπαϊκά αξιώματα

Η Ιταλία, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, προτιμά να ληφθούν οι αποφάσεις που αφορούν τα πρόσωπα-κλειδί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί αν οι ψήφοι της κυβέρνησης της Ρώμης, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμμαχιών, θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.

Στο μεταξύ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παίρνει σαφή θέση επί του όλου θέματος. «Μου φάνηκε σουρεαλιστικό το ότι στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά τις ευρωεκλογές κάποιοι προσήλθαν με μια λίστα ονομάτων, χωρίς να προσπαθήσουμε πρώτα να κάνουμε μια ανάλυση σχετικά με το ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι νέες προτεραιότητες», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Μελόνι, μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «αυτές είναι συμπεριφορές που απομακρύνουν τους πολίτες» και ότι «η ίδια δεν εκλαμβάνει με αυτό τον τρόπο τη Δημοκρατία».

Από την άλλη, όμως, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι από τις κάλπες δεν προέκυψε μια νέα πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν προδιαγράφεται η αλλαγή που κάποιοι είχαν σκεφθεί. Αλλά, για να είμαι αμερόληπτη, πρέπει να πω ότι όλα αυτά είναι συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος. Οι ευρωεκλογές έστειλαν ένα μήνυμα διαφοροποίησης, αλλά δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει το όλο πλαίσιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δυο μεγαλύτερες ευρωομάδες, του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών», τόνισε η Μελόνι.

Επικράτηση «ρεαλιστικής προσέγγισης»...

Σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείεται πάντως να επικρατήσει τελικά μια «ρεαλιστική προσέγγιση» και η Ιταλία να αποφασίσει να στηρίξει μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας σε αντάλλαγμα έναν Επίτροπο με σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την Ιταλία. Γίνεται αναφορά σε μια από τις θέσεις εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν και, ει δυνατόν, σε εκείνη του Επιτρόπου αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά ή τη Μετανάστευση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τύπο, η Τζόρτζια Μελόνι προετοιμάζεται να συναντήσει τον Βίκτορ Όρμπαν στην ιταλική πρωτεύουσα, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα. Στην ατζέντα, μέχρι χθες, υπήρχε και η προσπάθεια ένταξης των ευρωβουλευτών του Ούγγρου πρωθυπουργού στην ευρωομάδα των Συντηρητικών, με πρόεδρο τη Μελόνι.

Η προοπτική αυτή όμως φαίνεται να απομακρύνεται, διότι οι «συντηρητικοί» έχουν θέσει μια σαφή προϋπόθεση: όλα τα μέλη τους πρέπει να στηρίζουν την Ουκρανία, χωρίς κανέναν δισταγμό και επιφύλαξη. Υπάρχει επίσης και ένα ακόμη ουσιαστικό εμπόδιο. Στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών μόλις εντάχθηκαν και πέντε ευρωβουλευτές, μέλη υπερεθνικιστικού κόμματος της Ρουμανίας. Για το Fidesz, το κόμμα του Όρμπαν, πρόκειται ξεκάθαρα για «κόκκινο πανί» και ανυπέρβλητο εμπόδιο.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v