Κομισιόν: Εκκινεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για Γαλλία και έξι χώρες

Σφίγγει τα λουριά η ΕΕ καθώς επανέρχονται οι έλεγχοι στα δημοσιονομικά κρατών-μελών. Παραμένουν ανησυχητικές οι μακροοικονομικές ισορροπίες στην Ελλάδα.

Κομισιόν: Εκκινεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για Γαλλία και έξι χώρες

Την απόφαση να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για επτά κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία) ανακοίνωσε η Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Παράλληλα, η Επιτροπή αξιολόγησε την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών για τα 12 κράτη μέλη που επιλέχθηκαν για διεξοδική επανεξέταση στην έκθεση του μηχανισμού προειδοποίησης του 2024.

Συνολικά, μετά το μεγάλο σοκ των όρων του εμπορίου του 2022, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έτειναν να αμβλύνονται στα περισσότερα κράτη μέλη, σημειώνει. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν αντιμετωπίζουν πλέον ανισορροπίες, καθώς οι ευπάθειες έχουν συνολικά μειωθεί. Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα ερευνηθούν βάσει των μεταρρυθμισμένων δημοσιονομικών κανόνων.

Η Ελλάδα και η Ιταλία διαπιστώθηκε τώρα ότι αντιμετωπίζουν ανισορροπίες μετά από υπερβολικές ανισορροπίες μέχρι πέρυσι, καθώς οι ευπάθειες έχουν μειωθεί αλλά παραμένουν ανησυχητικές. Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα ερευνηθούν βάσει των μεταρρυθμισμένων δημοσιονομικών κανόνων.

Η Σλοβακία διαπιστώθηκε τώρα ότι αντιμετωπίζει ανισορροπίες. Τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα κόστους, το εξωτερικό ισοζύγιο, την αγορά στέγης και το χρέος των νοικοκυριών έχουν παραμείνει και δεν έχει αναληφθεί δράση πολιτικής. Διαπιστώθηκε τώρα ότι η Ρουμανία αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες μετά από ανισορροπίες μέχρι πέρυσι, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ευπάθειες που σχετίζονται με εξωτερικούς λογαριασμούς, που συνδέονται κυρίως με μεγάλα και αυξανόμενα κρατικά ελλείμματα, ενώ σημαντικές πιέσεις τιμών και κόστους έχουν αυξηθεί και η δράση πολιτικής ήταν αδύναμη.

Η Γερμανία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ολλανδία και η Σουηδία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες.

Πολιτικές Μακρόν και Μελόνι στο κάδρο

Η Γαλλία και η Ιταλία τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή λόγω του τεράστιου μεγέθους τους ως δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, με χρέη πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ. 

Στη Γαλλία αυξάνονται τα διακυβεύματα για όποιον κερδίσει τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Το κόμμα του βρίσκεται επί του παρόντος στην τρίτη θέση, ενώ η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση και η αριστερή συμμαχία που διεκδικούν το αξίωμα έχουν σηματοδοτήσει πιο επιθετική στάση προς τις Βρυξέλλες, ενεργοποιώντας φόβους στις τάξεις των επενδυτών ότι θα φουσκώσουν ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά της χώρας.

Εγείρονται, μάλιστα, ανησυχητικοί παραλληλισμοί με την κρίση χρέους της ευρωζώνης, όταν απειλήθηκε η ακεραιότητα του νομίσματος καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων όπως η Ελλάδα, σημειώνει το Bloomebrg.

Το γαλλικό spread έχει σκαρφαλώσει 32 μονάδες βάσης από τότε που ο Μακρόν ζήτησε πρόωρες εκλογές, ενώ ορισμένοι επενδυτές λένε ότι θα μπορούσε τελικά να φτάσει τις 100 μονάδες βάσης, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά όταν η κρίση δημόσιου χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε τη δική της κραυγή αγωνίας με έκθεση που καλεί τα μέλη της ευρωζώνης να ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία μείωσης χρέους, ενόψει τεράστιας μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών κινδύνων από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αμυντικές δαπάνες και την κλιματική αλλαγή.

Οι ανανεωμένοι κανόνες της Κομισιόν θα μπορούσαν να επιτρέψουν μεγαλύτερη επιβολή προστίμων, σε αντίθεση με το σύστημα κυρώσεων που δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η παράδοση των μεσοπρόθεσμων σχεδίων από τις χώρες έως τις 20 Σεπτεμβρίου, με δεσμεύσεις για ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών δαπανών τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα ακολουθήσουν οι αξιολογήσεις τους από την Επιτροπή τον Νοέμβριο, ορίζοντας τη δημοσιονομική πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη για τη διάρκεια της πανδημίας ώστε να επιτραπεί η υιοθέτηση μέτρων στήριξης της οικονομίας, κάτι που συνεχίστηκε και κατά την πρόσφατη κρίση ακρίβειας.

Η δημοσιονομική ζημιά είναι ακόμα αισθητή. Στη Γαλλία, το χρέος προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται φτάνοντας στο 114% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Τον περασμένο μήνα, η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη χώρα, υπογραμμίζοντας τους χαμένους στόχους μείωσης του ελλείμματος.

Ο δείκτης χρέους της Ιταλίας, ο οποίος μειώθηκε πέρυσι στο 137%, τώρα αυξάνεται και πάλι, βάζοντας τη χώρα σε τροχιά να ξεπεράσει την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια χρέους μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την Scope Ratings.

Σε αντίθεση με τον Μακρόν, το κόμμα του οποίου κατατροπώθηκε στις ευρωεκλογές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι βρίσκεται επί του παρόντος ψηλά, με ισχυρή πλειοψηφία και ενισχυμένη πολιτικά από τη δική της νίκη στις ευρωκάλπες.

Η προειδοποίηση της ΕΕ θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δίλημμα για τη Μελόνι, καθώς σταθμίζει αν θα υποκύψει στις Βρυξέλλες και θα εγκαταλείψει τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας, όπως οι φορολογικές περικοπές στους μισθούς, που θα έφερναν πισωγύρισμα 10 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στον συνασπισμό της, ιδιαίτερα από την πλευρά της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, το χρέος της υπερβαίνει το 100% της παραγωγής, αλλά βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε Γαλλία και Ιταλία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v