Γεμίζουν τις αποθήκες χρυσού παρά το ράλι τιμών οι κεντρικές τράπεζες

Στον δρόμο των αναδυόμενων αγορών και οι προηγμένες οικονομίες. Διαρκής στροφή στα «χρυσά» αποθέματα έναντι του δολαρίου, απόρροια γεωπολιτικής εργαλειοποίησης του αμερικανικού νομίσματος και διαφοροποίησης assets.

Γεμίζουν τις αποθήκες χρυσού παρά το ράλι τιμών οι κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών αναμένουν ότι το μερίδιο χρυσού στα παγκόσμια αποθέματά τους θα αυξηθεί σε βάρος του αμερικανικού δολαρίου, ακολουθώντας το προβάδισμα των αναδυόμενων οικονομιών στην αγορά ράβδων του πολύτιμου μετάλλου.

Σχεδόν το 60% των κεντρικών τραπεζών των πλούσιων χωρών εκτιμά ότι το μερίδιο χρυσού στα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, από 38% που εξέφρασαν αντίστοιχη θέση πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που διενεργεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Tο 13% των προηγμένων οικονομιών σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού το επόμενο έτος, έναντι 8% πέρυσι. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η εν λόγω έρευνα, που διεξάγεται εδώ και πέντε χρόνια. Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών φιγουράρουν ως οι κύριοι αγοραστές ράβδων χρυσού μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Εν τω μεταξύ, αυξανόμενο ποσοστό προηγμένων οικονομιών - ήτοι 56% έναντι 46% πέρυσι - εκφράζει την πεποίθηση ότι το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Την άποψη αυτή συμμερίζεται το 64% των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών.

Η ζήτηση για χρυσό, παρά την απότομη άνοδο της τιμής του φέτος, υπογραμμίζει τη μείωση των κατανομών δολαρίου τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν διαφοροποίηση σε εναλλακτικά νομίσματα και περιουσιακά στοιχεία, ειδικά μετά την εργαλειοποίηση του αμερικανικού νομίσματος ως όπλου στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γράφουν οι Financial Times

«Φέτος έχουμε δει πολύ ισχυρότερη σύγκλιση. Οι πιο προηγμένες χώρες υποστηρίζουν ότι ο χρυσός θα καταλάβει περισσότερα από τα παγκόσμια αποθέματα και το δολάριο λιγότερα», δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής του WGC για τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες. «Οι προηγμένες αγορές καλούνται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αναδυόμενων αγορών για τον χρυσό», πρόσθεσε.

Η έρευνα -από τις λίγες που εισδύουν στη σκέψη των φειδωλών διαχειριστών αποθεματικών- διαπίστωσε ότι μερίδιο ρεκόρ των κεντρικών τραπεζών, που ανέρχεται στο 29%, σκοπεύει να αυξήσει τα αποθέματα σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αναδυόμενες αγορές είναι σχεδόν 40%.

Οι κύριοι λόγοι που επικαλούνται οι κεντρικές τράπεζες για τη διατήρηση του χρυσού είναι η μακροπρόθεσμη αξία του, οι επιδόσεις του σε περίοδο κρίσης και ο ρόλος του ως αποτελεσματικού παράγοντα διαφοροποίησης.

Οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν περισσότερους από 1.000 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τόσο το 2022 όσο και το 2023, σύμφωνα με το WGC. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που εκφράζονται σε δολάρια επέσπευσαν τη ζήτηση μεταξύ των μη δυτικών επίσημων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η αξία των ράβδων, σημειωτέον, δεν εξαρτάται από καμία κυβέρνηση ή τράπεζα, σε αντίθεση με το παραστατικό χρήμα.

Τα συνεχόμενα ρεκόρ αγορών ήταν κινητήριος παράγοντας πίσω από το ράλι του χρυσού στα σχεδόν 2.450 δολάρια ανά ουγκιά τον περασμένο μήνα, αύξηση 42% από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα - εξαιρουμένου του χρυσού - έχει υποχωρήσει από άνω του 70% το 2000 σε 55% πέρυσι, εξαλείφοντας την επίδραση της ανατίμησής του. Συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, το μερίδιο του δολαρίου έχει πέσει κάτω από το 50%, σύμφωνα με το WGC.

Αν και το κινεζικό γουάν έχει σημειώσει κάποια κέρδη ως αποθεματικό νόμισμα, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία της ασιατικής χώρας οδήγησε σε μείωση του ποσοστού κεντρικών τραπεζών που αναμένουν αύξηση του μεριδίου του στα παγκόσμια αποθέματα, από 79% πέρυσι σε 59% φέτος. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v