Ετοιμάζονται να «φορτώσουν» δολάρια μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Παρά την υποχώρησή τους από 70% στα τέλη του 20ού αιώνα στο 55%, τα υψηλά επιτόκια της FED έλκουν τα αποθεματικά κεντρικών τραπεζών. Δεύτερος σε αποθεματοποίηση ο χρυσός.

Ετοιμάζονται να «φορτώσουν» δολάρια μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Το δολάριο εξακολουθεί να παραμένει το βασικό νόμισμα τοποθέτησης των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσίασε το Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου (OMFIF).

Το συμπέρασμα προκύπτει από την εξέταση των στοιχείων 73 κεντρικών τραπεζών αλλά και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που διαχειρίζονται συνολικά 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 6% περισσότερα από το 2023.

Αν και τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε έντονη η τάση αποθεματοποίησης σε ρενμίνμπι, το κινεζικό νόμισμα δηλαδή, η ζήτηση έχει σταματήσει από τις κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δολάριο αντιστοιχεί σήμερα στο 55% των παγκόσμιων αποθεματικών (ήταν 70% στα τέλη του 20ού αιώνα). Ωστόσο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η πτωτική τάση ανατρέπεται. Η άνοδος της ζήτησης σε δολάρια μεταξύ των διαχειριστών αποθεματικών σηματοδοτεί ένα διάλειμμα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, από τη σταδιακή πτώση της συμμετοχής του νομίσματος στα αποθεματικά μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, επισημαίνουν οι Financial Τimes.

Το μερίδιο του ρενμίνμπι αντιστοιχεί μόλις στο 2,3% των παγκόσμιων αποθεματικών. Πάντως οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το μερίδιο του κινεζικού νομίσματος θα ανεβεί μέσα στην τρέχουσα 10ετία στο 5,5% των παγκόσμιων αποθεματικών.

Οι BRICS

Στην σύνοδο κορυφής των BRICS πέρυσι -κατά την οποία τις ιδρύτριες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, πλαισίωσαν οι Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- τονίστηκε από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών ότι θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο στο εμπόριο μεταξύ των χωρών της ομάδας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου Νότιας Αφρικής Κιρίλ Ραμαφόζα, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής: «Υπάρχει μια παγκόσμια δυναμική για τη χρήση τοπικών νομισμάτων και εναλλακτικών συστημάτων πληρωμής».

Ο χρυσός

Το μέσο ποσοστό των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών που διατηρούνται σε χρυσό αυξήθηκαν από 9% στο 11% κατά το 2023, σύμφωνα με το OMFIF. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού κινείται σε επίπεδο-ρεκόρ, πολλές κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να αυξήσουν τις ποσότητες χρυσού που κατέχουν κατά την επόμενη διετία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα διατεθούν πιθανότατα 600 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά χρυσού τους επόμενους 24 μήνες.

Γιατί δολάριο;

Παρά τη σαφέστατη υποχώρηση του δολαρίου από τα ιστορικά υψηλά του του ως αποθεματικού νομίσματος, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν ποικίλοι παράγοντες (από την έκδοση του ευρώ μέχρι τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις κυρίως με άξονα την Κίνα), το δολάριο κρατάει τα σκήπτρα.

Βασικός λόγος είναι η πολιτική υψηλών επιτοκίων από τη FED, κάτι που δίνει πολύ υψηλές αποδόσεις σε τόκους. Και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις επικεφαλής περιφερειακών κεντρικών τραπεζών όπως της Πολωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής, ακόμη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι αποδόσεις του δολαρίου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές.

Ετσι, τα στοιχεία του προαναφερθέντος Φόρουμ δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα κεντρικών τραπεζών θα αυξήσουν τις δολαριακές τους θέσεις κατά την επόμενη διετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v