Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Πιο χαμηλό πληθωρισμό περιμένουν οι καταναλωτές τους επόμενους μήνες

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Ερευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΕΚΤ: Πιο χαμηλό πληθωρισμό περιμένουν οι καταναλωτές τους επόμενους μήνες

Οι καταναλωτές της ευρωζώνης μείωσαν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα, όπως έδειξε νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που η τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει να αντιστρέφει μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων-ρεκόρ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο 2,9% από 3,0% έναν μήνα νωρίτερα και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας υποχώρησαν στο 2,4% από 2,5%, εξακολουθώντας να βρίσκονται πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε γρήγορα το προηγούμενο χρόνο και έφτασε το 2,4% τον περασμένο μήνα, αλλά η ΕΚΤ βλέπει τώρα ότι θα κυμανθεί γύρω από το τρέχον επίπεδο για το υπόλοιπο του έτους, προτού αρχίσει και πάλι ο αποπληθωρισμός και επιτευχθεί ο στόχος το 2025.

"Οι νεότεροι ερωτηθέντες συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αν και υπήρξε σύγκλιση των αντιλήψεων για τον πληθωρισμό μεταξύ των ηλικιακών ομάδων", αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΚΤ έχει σχεδόν υποσχεθεί μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, δεδομένης της σημαντικής επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούν κατά μιας βιαστικής δεύτερης κίνησης, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν άφθονες και η επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο δεν είναι δεδομένη.

Οι προσδοκίες για το εισόδημα παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι καταναλωτές ήταν επίσης λιγότερο απαισιόδοξοι για την ανάπτυξη, προβλέποντας συρρίκνωση 0,8% το επόμενο έτος έναντι πτώσης 1,1% που είχαν προβλέψει έναν μήνα πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v