Φλεγόμενο τοπίο η Γάζα, επαφές ΗΠΑ-Σ. Αραβίας-Ισραήλ

Σχεδόν 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ. Υπό διαπραγμάτευση ευρεία συμφωνία Ουάσιγκτον-Ριάντ, πώς επηρεάζει το Παλαιστινιακό.

Φλεγόμενο τοπίο η Γάζα, επαφές ΗΠΑ-Σ. Αραβίας-Ισραήλ

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου και μετά τις εντολές για εκκένωση από τον ισραηλινό στρατό, πριν ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στην τοποθεσία του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Στη Ράφα, "800.000 άνθρωποι (...) αναγκάστηκαν να φύγουν από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, στις 6 Μαΐου", αναφέρει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της Unrwa.

"Σε απάντηση στις εντολές εκκένωσης που ζητούσαν από τους κατοίκους να φύγουν προς τις λεγόμενες ασφαλείς περιοχές, αυτοί πήγαν κυρίως στις περιοχές της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας και στη Χαν Γιουνίς (στον νότο, σ.σ.) ακόμη και μέσα σε κατεστραμμένα κτίρια", προσθέτει.

Από τις 6 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους αρκετών συνοικιών ανατολικά της Ράφα να τις εκκενώσουν, πριν ξεκινήσει βομβαρδισμούς και "στοχευμένες επιχειρήσεις" στο έδαφος για να εξαλείψει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς που βρίσκονται εκεί, σύμφωνα με τον στρατό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας που διέφυγαν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς πήγαν να προστεθούν στους κατοίκους της Ράφα, και συγκεντρώθηκαν στην πόλη δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα, δηλαδή συνολικά 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι.

Κι αυτά ενώ ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης συνεχίζουν την προώθησή τους σε τμήματα πολιορκημένης και πυκνοκατοικημένης περιοχής στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από την οποία πέρασαν και στο παρελθόν, με επίκεντρο τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, επιφέροντας τον θάνατο και τον βαρύ τραυματισμό δεκάδων Παλαιστινίων. Οι δυνάμεις του Ισραήλ κατέλαβαν επίσης νέα εδάφη στη Ράφα.

Τριάντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα πριν από την αυγή σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Αλ Άκσα και δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πλήγμα έγινε τη νύχτα, γύρω στις 03:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Στο βόρειο τμήμα του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα, που έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, το νοσοκομείο Αλ Άχλι Άραμπ ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή επιδρομή σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ακόμη εκρήξεις και μάχες που συνεχίζονταν όλη τη νύχτα στην Τζαμπαλίγια, μετά την εντολή που έδωσε ο στρατός για την εκκένωση συνοικιών από τις οποίες εξαπολύθηκαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Παράλληλα, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο ισραηλινός στρατός.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, "οι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν πολλές φορές αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος που δεν βρήκαν ποτέ, ούτε καν στα καταφύγια της Unwra", επιβεβαιώνει ο Φιλίπ Λαζαρινί στην πλατφόρμα Χ.

"Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας μπορούν να μεταβούν σε 'ασφαλείς' ή 'ανθρωπιστικές' περιοχές είναι ψευδής. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Γάζα", δηλώνει ο Λαζαρινί.

"Οι περιοχές στις οποίες καταφεύγουν οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν πόσιμο νερό, ούτε εγκαταστάσεις υγιεινής", προσθέτει.

Η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, που ανακοινώθηκε πριν από μήνες από το Ισραήλ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας εν μέσω φόβων για σφαγή των αμάχων.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός διέταξε επίσης τον πληθυσμό ορισμένων συνοικιών της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του στενού παλαιστινιακού εδάφους, να "απομακρυνθούν άμεσα προς καταφύγια στο δυτικό τμήμα της πόλης", που έχει γίνει πεδίο τις τελευταίες ώρες σφοδρών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 36.456 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 79.476 από ισραηλινά πλήγματα.

Επαφές Ουάσιγκτον-Ριάντ

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκαν χθες Σάββατο στο βασίλειο για να συζητήσουν υπό διαπραγμάτευση ευρεία στρατηγική συμφωνία και για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA σήμερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του Ριάντ.

Κατά τη συνάντησή τους στην πόλη Νταχράν, οι δυο άνδρες συζήτησαν τη «σχεδόν οριστική εκδοχή σχεδίου στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ διαπραγματεύονται εδώ και κάποιο καιρό ευρεία συμφωνία που θα συμπεριλάβει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και βοήθεια στο σαουδαραβικό πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα· οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Ισραήλ από το βασίλειο και την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο συμμάχων τους.

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου συζήτησαν επίσης την ανάγκη να εξευρεθεί «αξιόπιστος» τρόπος για να προωθηθεί «η λύση των δύο κρατών» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, να σταματήσει ο πόλεμος του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον μικρό πυκνοκατοικημένο θύλακο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σαουδαραβικής πλευράς.

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ συνεχίζουν την προσπάθεια να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, μετέδωσε στην αρχή αυτού του μήνα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, παρότι η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, μέρος του «μεγάλου παζαριού» στη Μέση Ανατολή, μοιάζει να παραμένει μακρινή.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Σάλιβαν επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και των προσπαθειών να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία, χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο ως προς τις εξαγωγές πετρελαίου, δεν μοιάζει προφανής υποψήφια για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την πυρηνική ενέργεια —συνήθως οι συμφωνίες του είδους προβλέπουν την κατασκευή πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων— με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο το βασίλειο επιδιώκει να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εφαρμόζοντας φιλόδοξο πολυετές πλάνο.

Επικριτές του βασιλείου επισημαίνουν ότι το Ριάντ επίσης επιδιώκει να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε, αν θελήσει κάποια μέρα, να είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, παρά τις ρήτρες που περιλαμβάνονται κατά κανόνα σε τέτοιες διμερείς συμφωνίες με την Ουάσιγκτον, για την αποτροπή της διάδοσης.

Η επίσκεψη του Σάλιβαν συμπίπτει με βαθιές διαιρέσεις που έχουν προκληθεί στην κορυφή του ισραηλινού κράτους.

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, απείλησε να παραιτηθεί αν ένα «σχέδιο (στρατηγικής) δράσης» κυρίως για μετά τον πόλεμο στη Γάζα δεν υιοθετηθεί εντός τριών εβδομάδων. Πριν από εκείνον, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είχε ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να «ετοιμάσει αμέσως» μια «κυβερνητική εναλλακτική στη Χαμάς» για τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος αρνείται μέχρι στιγμής «οποιαδήποτε συζήτηση» για το μέλλον προτού εξαλειφθεί η Χαμάς, κατηγόρησε τον Γκαντς ότι θέλει «να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Χθες Σάββατο βράδυ πολλοί Ισραηλινοί διαδήλωσαν ξανά στο Τελ Αβίβ κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας την επιστροφή των ομήρων.

«Φέρτε τους πίσω», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

HΠΑ και Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν φτάνει

Τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα κι εξέφρασαν ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες για τη διατήρηση του ανοιχτού θαλάσσιου διαδρόμου ως πρόσθετης οδού για τις παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα απεγνωσμένα χρειάζονται τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα», τόνισε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ με ανάρτησή της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι αύξησαν τη βοήθεια, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα», ιδίως «να κρατήσει ανοιχτές τις ζωτικής σημασίας χερσαίες διελεύσεις».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, ο διεθνής οργανισμός συμφώνησε να υποστηρίξει τη λήψη και τη διευθέτηση της αποστολής βοήθειας στη Γάζα από την πλωτή αποβάθρα που εγκαταστάθηκε από τον αμερικανικό στρατό, εφόσον σέβεται την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Δεδομένων των τεράστιων αναγκών στη Γάζα, η πλωτή αποβάθρα προορίζεται να συμπληρώσει τις υπάρχουσες χερσαίες διελεύσεις βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων της Ράφας, του Κερέμ Σαλόμ και του Έρετς. Δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει καμία διέλευση», συμπλήρωσε ο κ. Χακ.

Στη λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρθηκε επίσης η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουότσον.

«Παραδώσαμε τα πρώτα φορτία βοήθειας στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη των ΗΑΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, της Κύπρου, των Ηνωμένων Εθνών και άλλων εταίρων. Μαζί, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις παραδόσεις βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα μέσω όλων των οδών», ανέφερε η κυρία Γουότσον.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΕΠ) επιβεβαίωσε ότι η βοήθεια που έφθασε μέσω της πλωτής αποβάθρας μεταφέρθηκε στις αποθήκες του στην Ντέιρ Αλ Μπάλα, που είναι προσβάσιμες. Το ΠΕΠ ενημέρωσε φορείς με τους οποίους συνεργάζεται ότι το φορτίο είναι έτοιμο για παραλαβή και διανομή και η βοήθεια υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω της τακτικής διαδικασίας υλικοτεχνικής υποστήριξης και διανομής.

Σε αυτό το στάδιο το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών που θα παραδίδονται μέσω της αποβάθρας θα είναι τρόφιμα, νερό, σκηνές, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v