Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι ΕΕ για πτήσεις στον εναέριο χώρο Ισραήλ-Ιράν

Τόσο η Κομισιόν όσο και ο Οργανισμός της Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να αξιολογούν δυνητικούς κινδύνους, ανακοίνωσε ο EASA. Ματαίωσε ως αύριο, Τρίτη τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ η KLM.

Καμπανάκι ΕΕ για πτήσεις στον εναέριο χώρο Ισραήλ-Ιράν

Ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να είναι προσεκτικές στον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ισραήλ και σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων γύρω από το Ισραήλ, μολονότι καμία υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας δεν κινδύνευσε στη διάρκεια των εντάσεων του σαββατοκύριακου σε σχέση με την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους στο Ισραήλ.

Ο EASA σημείωσε ότι ο ίδιος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να αξιολογούν τυχόν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια των αερομεταφορέων της ΕΕ και θα είναι έτοιμοι να ενεργήσουν όπως αρμόζει".

Η οδηγία του EASA, που έχει ήδη εκδοθεί για τις αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά το Ισραήλ και το Ιράν, παραμένει σε ισχύ, διευκρίνισε ο οργανισμός σε σημείωμά του που απεστάλη με email.

Στην οδηγία περιλαμβάνεται η σύσταση για προσοχή και παρακολούθηση όλων των διαθέσιμων αεροναυτικών δημοσιεύσεων για το Ισραήλ και τον γειτονικό εναέριο χώρο ως τα 100 ναυτικά μίλια γύρω από τη χώρα.

Για το Ιράν, ο EASA συνέστησε προσοχή και σημείωσε ότι "εκεί εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού και/ή εσφαλμένης αναγνώρισης" στον εναέριο χώρο πάνω από την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Παράλληλα η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ ως αύριο, Τρίτη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ολλανδικής πτέρυγας του αεροπορικού ομίλου Air France KLM.

Οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους, που καταρρίφθηκαν κυρίως από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ ή από τους συμμάχους του προτού φτάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου, στην οποία σκοτώθηκαν 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων δύο διοικητές.

O EASA σημείωσε εξάλλου ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι εναέριοι χώροι --Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ και Ιράν-- έκλεισαν από τις αρμόδιες αρχές στη διάρκεια της σχετικής χρονικής περιόδου.

"Δεν υπήρξε σε καμία στιγμή κίνδυνος για υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας", υπογράμμισε.

Χθες, Κυριακή, εξέπνευσε η ισχύς του κλεισίματος όλων των εναέριων χώρων, που είχε επιβληθεί το σαββατοκύριακο, κατέληξε ο EASA.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v