Η Διάσκεψη που οργανώνει η Ελβετία για την «ειρήνη στην Ουκρανία» θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιουνίου σε πολυτελές ξενοδοχείο, όπου δεν προβλέπεται η συμμετοχή της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση.
«Είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας για μια βιώσιμη ειρήνη», είπε η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη. «Δεν θα υπογράψουμε το ειρηνευτικό σχέδιο σ' αυτή τη σύνοδο», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη Διάσκεψη. «Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία», εξήγησε.
Δίπλα της, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς είπε ότι οι Ρώσοι «δεν προβλέπεται να έρθουν», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει ειρήνη αν δεν μετέχουν όλες οι εμπόλεμες πλευρές».
Σ' αυτή την πρώτη Διάσκεψη «μπορούμε να συμφωνήσουμε πώς θα μπορούσαμε να προσκαλέσουμε τη Ρωσία» στην επόμενη, διευκρίνισε.
Η Ρωσία χαρακτήρισε τη Διάσκεψη «σχέδιο των Αμερικανών Δημοκρατών», του κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Πίσω απ' όλα αυτά βρίσκονται οι Δημοκρατικοί, που θέλουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο ενός τέτοιου γεγονότος για να δηλώσουν ότι το σχέδιο "Ουκρανία" παραμένει επίκαιρο», είπε στο πρακτορείο Tass η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.
Η ίδια υποστήριξε ότι ο στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι οι προσεχείς εκλογές, στις οποίες θα αναμετρηθούν ο Μπάιντεν με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του οποίου μπλοκάρει εδώ και μήνες τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται το Κίεβο. «Οι εκλογές είναι το παν γι' αυτούς, η Ουκρανία δεν τους νοιάζει», πρόσθεσε η Ζαχάροβα, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι «θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες Ουκρανούς».
Ο Κασίς είπε ότι θα προσκληθούν στη σύνοδο περισσότερες από 100 χώρες και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης, παρών θα είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπίργκενστοκ, που βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, στην πλαγιά ενός λόφου, σε ύψος 450 μέτρων πάνω από τη λίμνη της Λουκέρνης.
Τον Ιανουάριο η πρόεδρος της Ελβετίας είχε υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες στη Βέρνη. Τότε τον είχε διαβεβαιώσει ότι στηρίζει την οργάνωση μιας ειρηνευτικής συνόδου στην Ελβετία. Στο μεσοδιάστημα, σε επαφές που είχε με πολλές άλλες χώρες, η Ελβετία εξέτασε τις δυνατότητες και τους τρόπους έναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ