Φρέναρε στα 100 δολ. η κατρακύλα στις τιμές χάλυβα

Πώς επηρεάζει τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος η εύθραυστη ανάκαμψη στην Κίνα μετά τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα και πώς επιδρούν οι κραδασμοί στον τομέα κατασκευών-real estate. Τι σημαίνει για τις μεταλλουργικές.

Φρέναρε στα 100 δολ. η κατρακύλα στις τιμές χάλυβα

Φαίνεται να βρίσκουν αντίσταση στα 100 δολ./τόνο οι τιμές στο σιδηρομετάλλευμα (iron ore) μετά την πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, καθώς κάποιες ενδείξεις για την οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα δείχνουν να αντισταθμίζουν την αδυναμία στην αγορά χάλυβα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στη Σιγκαπούρη σκαρφάλωσαν 2% ξεπερνώντας τα 102 δολάρια ο τόνος μετά από πτώση σχεδόν 4% στις αρχές της συνεδρίασης κάτω από τα 100 δολάρια.

Στοιχεία την Κυριακή για την μεταποίηση τον Μάρτιο στην Κίνα μετά από συρρίκνωση πέντε διαδοχικών μηνών έφεραν τον δείκτη PMI στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, δίνοντας κάποιες ελπίδες στον μεταλλουργικό κλάδο που πιεζόταν από τις τιμές χάλυβα.

Επίσης, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών της Caixin για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο 51,1 τη Δευτέρα - πάνω από το όριο του 50 που υποδηλώνει επέκταση για πέμπτο μήνα, το μεγαλύτερο σερί σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Και οι δύο δείκτες ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, ενισχύοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο βιομηχανικός τομέας της χώρας αναπτύσσει προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, ο τομέας των ακινήτων - ένας σημαντικός μοχλός της ζήτησης χάλυβα - παραμένει βυθισμένος σε μια πολυετή κρίση στην Κίνα και δείχνει ελάχιστα σημάδια επίλυσης, διατηρώντας έτσι τις ανησυχίες για την πορεία τιμών χάλυβα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περισσότερο 25% από την αρχή του έτους.

Η απογοήτευση για τη ζήτηση συνέπεσε με μια περίοδο σχετικά άφθονης προσφοράς. Η Αυστραλία, η κορυφαία χώρα παραγωγός χάλυβα, σημείωσε άνοδο στις εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου. Τα αποθέματα που διατηρούνται στα λιμάνια της Κίνας είναι τα μεγαλύτερα σε περισσότερο από ένα χρόνο με περίπου 142 εκατομμύρια τόνους.

Η πτώση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος φέτος έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από την Κίνα, βλάπτοντας σημαντικά τη ροή εσόδων για παγκόσμιες μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εταιρείες, όπως η BHP Group Ltd., ο όμιλος Rio Tinto και η Vale SA. Η Αυστραλία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών της εσόδων από εξαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας από την πώληση του μεταλλεύματος.

Η τιμή του iron ore στη Σιγκαπούρη έφτασε τα 102 δολάρια ο τόνος στις με άνοδο 2%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για ράβδους χάλυβα -βασικές μεταλλικές ράβδοι που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές- επίσης σημείωσαν άνοδο μετά την προηγούμενη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών.

Η China Iron & Steel Association προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ύφεση των ακινήτων και οι σχετικά αδύναμες υποδομές καθυστερούν την ανάκαμψη της ζήτησης χάλυβα. Ο δείκτης παραγωγής χάλυβα για τον Μάρτιο υποχώρησε στο 44,2 - η χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του περασμένου έτους.

Επιβράδυνση ανάπτυξη στην Ασία βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Ωστόσο, την ίδια ώρα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού αναμένεται να δουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, με τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και την επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων να θολώνουν τις προοπτικές για την περιοχή..

Η αύξηση του ΑΕΠ είναι 4,5% για το 2024 και 4,3% για το 2025, από το 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη στην 6μηνιαία έκθεση.

Μολονότι οι περισσότερες οικονομίες στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό πρόκειται να αναπτυχθούν ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, ο ρυθμός τους είναι ακόμα πιο αργός από ό,τι πριν από την πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v