Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να βρουν επιπλέον €56 δισ. ετησίως για να εκπληρώσουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών της συμμαχίας, αλλά το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo για τους Financial Times.
Η έρευνα έδειξε ότι πολλές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ -συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου- έχουν επίσης ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ευρώπη.
Η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτεί δημοσιονομικές πιέσεις στην Ευρώπη σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και κατά την οποία πολλές χώρες αυστηροποιούν τα δημοσιονομικά τους σχέδια.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο για όσες χώρες βρίσκονται πιο πίσω να γεφυρώσουν το χάσμα.
Τη μεγαλύτερη απόκλιση σε αξία την έχει η Γερμανία, η οποία πέρυσι ξόδεψε 14 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα χρειαζόταν για να επιτύχει τον στόχο, σύμφωνα με το Ifo. Αλλά το Βερολίνο μείωσε στο μισό αυτό το χάσμα την τελευταία δεκαετία και σχεδιάζει να το κλείσει εντελώς φέτος.
Ακολουθούν η Ισπανία με απόκλιση 11 δισ. ευρώ, η Ιταλία με απόκλιση 10,8 δισ. ευρώ και το Βέλγιο με απόκλιση 4,6 δισ. ευρώ.
Η τριάδα αυτή ήταν μεταξύ των έξι χωρών της ΕΕ που είχαν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ τους πέρυσι.
Η Ιταλία είχε επίσης ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα του μπλοκ με 7,2% του ΑΕΠ, ενώ το κόστος πληρωμής των τόκων θα σκαρφαλώσει πάνω από το 9% των κρατικών εσόδων φέτος.