Κυρώσεις ΗΠΑ στην Intellexa για το Predator

Η Ουάσιγκτον στρέφεται κατά του Ταλ Ντίλιαν, βετεράνου της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών που ίδρυσε την κοινοπραξία, και της Σάρα Αλεξάντρα Φαϊσάλ Χαμού, ειδικού off-shoring που παρείχε υπηρεσίες και στην Ελλάδα.

Κυρώσεις ΗΠΑ στην Intellexa για το Predator

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους κατασκευαστές του spyware «Predator», της εξελιγμένης τεχνολογίας παρακολούθησης που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι έχει χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει Αμερικανούς αξιωματούχους και να επιτρέψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που σχετίζονται με χρήση κακόβουλου λογισμικού το οποίο μπορεί να επιμολύνει ένα τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ηχογραφήσεις και άλλα δεδομένα, χωρίς το θύμα να κάνει κλικ σε κανέναν σύνδεσμο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι κυρώσεις στοχεύουν τον Ταλ Ντίλιαν, βετεράνο της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών που το 2019 ίδρυσε την Intellexa Consortium, ομάδα παρακολούθησης που προμήθευε λογισμικό κατασκοπείας σε αυταρχικά καθεστώτα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Πέντε οντότητες που συνδέονται με την κοινοπραξία, εγγεγραμμένες σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Βόρεια Μακεδονία και Ουγγαρία, θα βρεθούν επίσης υπό καθεστώς κυρώσεων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει από πέρυσι ελέγχους εξαγωγών σε τέσσερις από τις εταιρείες.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης τη Σάρα Αλεξάντρα Φαϊσάλ Χαμού, η οποία περιγράφεται στα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ως ειδικός σε εταιρείες off-shoring παρέχοντας διοικητικές υπηρεσίες στην Κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε τις κυρώσεις ως προωθημένη κίνηση δεδομένου ότι οι δραστηριότητες της κοινοπραξίας αποτελούν απειλή αντικατασκοπείας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχουν επιτρέψει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Οι κυρώσεις προβλέπουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ που ανήκουν σε στοχευμένες οντότητες και επίσης μπλοκάρουν τις οικονομικές συναλλαγές μαζί τους, θέτοντας στο στόχαστρο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παραβιάζουν τις εν λόγω κυρώσεις.

Το 2021, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε ελέγχους εξαγωγών στη NSO Group και την Candiru, επισημαίνοντας ότι οι δύο ισραηλινές κατασκευάστριες spyware είχαν αναπτύξει κακόβουλο λογισμικό το οποίο προμήθευσαν σε ξένες κυβερνήσεις προκειμένου να στοχοποιηθούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων. Το 2023, τέσσερις εταιρείες που συνδέονται με την Intellexa προστέθηκαν στην ίδια μαύρη λίστα, η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τη χρήση των προϊόντων στις ΗΠΑ ή την προμήθεια ανταλλακτικών σ' αυτές.

ΠΑΣΟΚ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο Intellexa -συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα- καθώς και στον ιδρυτή του Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», προσθέτει, «αντί να διερευνήσει τις σχέσεις της Intellexa με κυβερνητικούς παράγοντες που είχαν την έδρα τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο αξιοποίησε το παράνομο λογισμικό Predator αλλά έδινε και άδειες εξαγωγής του σε αυταρχικά καθεστώτα τρίτων χωρών, κατά παράβαση μάλιστα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

«Ο πρωθυπουργός», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν εκδίωξε τον αρμόδιο τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή που υπέγραφε τις εν λόγω άδειες εξαγωγής, αλλά τον επιβράβευσε διορίζοντάς τον γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ερχόμενου συνεδρίου της».

«Άραγε», καταλήγει η Χ. Τρικούπη, «είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη "συμπαιγνία" εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v