Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Δεν αποφασίζει ο Πούτιν για το ΝΑΤΟ

Με καθυστέρηση 18 μηνών η Σουηδία θα γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, περνώντας από χίλια κύματα. Ανακούφιση σε Στοκχόλμη και Βρυξέλλες. «Η Σουηδία αφήνει 200 χρόνια ουδετερότητας», είπε ο πρωθυπουργού της χώρας Ουλφ Κρίστερσον.».

Στόλτενμπεργκ: Δεν αποφασίζει ο Πούτιν για το ΝΑΤΟ

Οι χώρες της Βαλτικής ήταν από τις πρώτες που καλωσόρισαν την Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Η Κάγια Κάλας, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, το όνομα της οποίας κυκλοφορούσε ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους του γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, έγραψε στην πλατφόρμα Χ και στα σουηδικά πόσο σημαντική ήταν η χθεσινή ημέρα για την ασφάλεια στη περιοχή της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

Αλλά και ο ίδιος ο γ.γ., Γενς Στόλτενμπεργκ, έδειξε ανακουφισμένος που μετά από 18 μήνες έκλεισε επί της δικής του θητείας το κεφάλαιο της προς Βορράν διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία δεν ανέχεται υπαγορεύσεις

«Είμαι ευτυχής με την απόφαση» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ,σε μια σπάνια φορά που μιλά τη γλώσσα του, τα νορβηγικά. «Γιατί καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τη Σουηδία ασφαλέστερη.

Και στέλνει επίσης ένα σημαντικό μήνυμα στον πρόεδρο Πούτιν, ότι δεν είναι αυτός που αποφασίζει ποιος θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το κάνουν δημοκρατικές χώρες, όπως η Σουηδία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, με δημοκρατικές αποφάσεις».

Για να φτάσει βέβαια αυτή η στιγμή πέρασε η Σουηδία από χίλια κύματα. Σε αντίθεση με τη Φιλανδία έδωσε αγώνα, γιατί δύο από τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ουγγαρία, αργούσαν με την κοινοβουλευτική επικύρωση της ένταξης, επικαλούμενες διάφορους λόγους.

Αλλά μετά την άρση των τουρκικών ενστάσεων ήταν ζήτημα χρόνου και για την Ουγγαρία να κάνει κι αυτή αυτό το επόμενο βήμα, που «κλείδωσε» με την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Βουδαπέστη.

Αλλά ακόμη και πριν τη ψηφοφορία στη ουγγρική Βουλή ο Βίκτορ Όρμπαν δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στους λόγους γι αυτήν την καθυστέρηση. «Υποστηρίζουμε ότι η ένταξη πρέπει να γίνει. Έχουμε μια μακρά σχέση με τη σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει χρωματιστεί με αρκετές διαφωνίες. Πολλοί από το εξωτερικό προσπάθησαν να παρέμβουν στη διευθέτηση των διαφορών μας. Μόνο που αυτό δεν βοήθησε, αλλά εμπόδισε την υπόθεση. Η Ουγγαρία είναι μια κυρίαρχη χώρα και δεν ανέχεται υπαγορεύσεις, είτε πρόκειται για το περιεχόμενο της συμφωνίας, είτε για το χρονοδιάγραμμά της».

«Η Σουηδία αφήνει 200 χρόνια ουδετερότητας»

Τέλος καλό, όλα καλά για το ΝΑΤΟ, αλλά και για την ίδια τη Σουηδία. Αμέσως μετά την θετική απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία στην ουγγρική Βουλή, ο Σουηδός πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στον τύπο, σημειώνοντας ότι η «Σουηδία αφήνει πίσω της 200 χρόνια ουδετερότητας, ένα μεγάλο βήμα, αλλά ένα φυσικό βήμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «το οποίο πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας».

Για τους ίδιους τους κατοίκους της χώρας ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμήσει τί ακριβώς σημαίνει στην καθημερινότητά τους. Από τις πρώτες αντιδράσεις που κατάφερε να πάρει το Associated Press στους δρόμους της σουηδικής πρωτεύουσας, οι περισσότεροι έκαναν λόγο για μια «καλή είδηση», αλλά εκφράστηκαν και αμφιβολίες. «Δεν είμαι σίγουρη αν θέλω να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ», είπε η Ουλρίκα Έκλουντ, τραπεζική υπάλληλος. «Δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη Σουηδία, επειδή ήμασταν ουδέτερη χώρα, αλλά συμβαίνουν τόσα πολλά στον κόσμο και στην Ευρώπη, οπότε…».

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα επισφραγιστεί με την υπογραφή της απόφασης από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της ουγγρικής κυβέρνησης. Πότε θα γίνει αυτό, δεν είναι ακόμη σαφές. Η πράξη επικύρωσης πρέπει στη συνέχεια να κατατεθεί επίσημα στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια πρέπει επίσης να υποβληθούν και τα έγγραφα προσχώρησης στο υπουργείο και μόνο τότε η Σουηδία θα θεωρείται και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως εξήγησε ο Κρίστερσον.

Θεωρητικά τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να «οπτικοποιηθεί» η ένταξη με μια τελετή υποδοχής της Σουηδίας και τη σουηδική σημαία στο 32ο κοντάρι μπροστά από την έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v