Έντεκα εταιρείες που ονομάστηκαν «Granolas» οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα, με την υπερμεγέθη συνεισφορά τους να απηχεί τη γνωστή ομάδα «Magnificent Seven» στις ΗΠΑ.
Το ακρωνύμιο επινοήθηκε από την Goldman Sachs για τις φαρμακευτικές εταιρείες GSK και Roche, την ολλανδική εταιρεία τσιπ ASML, την ελβετική Nestlé και τη Novartis, τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk της Δανίας, τις γαλλικές L'Oréal και LVMH, τη βρετανική AstraZeneca, τη γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP και τη γαλλική εταιρεία υγείας Sanofi.
Τους τελευταίους 12 μήνες η ομάδα αντιπροσώπευε το 50% των κερδών του δείκτη Stoxx Europe 600, ο οποίος έφτασε σε νέο υψηλό την Πέμπτη, αλλά και για περίπου τις μισές συγχωνεύσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη βιώνει ένα παρόμοιο φαινόμενο με τις ΗΠΑ, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη »στενότητα» ενός ράλι στο οποίο πρωταγωνιστούν εταιρείες τεχνολογίας όπως η Nvidia, η οποία έφτασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.
«Οι μεγάλοι συνεχίζουν να μεγαλώνουν», δήλωσε ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής διεθνών μετοχών της Goldman και επικεφαλής του τμήματος μάκρο.
«Αυτή η ιδέα ότι βλέπουμε σημαντικά αυξημένη συγκέντρωση στην αγορά των ΗΠΑ έχει τραβήξει τεράστια προσοχή, αλλά αντικατοπτρίζεται και σε άλλες αγορές», δήλωσε ο Oppenheimer. Περιμένει ότι οι Granolas θα αντιπροσωπεύουν «σχεδόν όλη» τη συνδυασμένη αύξηση των εσόδων των εταιρειών Stoxx 600 τα επόμενα χρόνια.
Οι Granolas ως ομάδα έχουν ανέβει 18% τους τελευταίους 12 μήνες ξεπερνώντας την άνοδο του Stoxx 600 κατά 7,5% την ίδια περίοδο.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Granolas έχουν αποδώσει ανάλογα με τις Magnificent Seven των ΗΠΑ - μια ομάδα μετοχών τεχνολογίας που περιλαμβάνει τις Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta και Nvidia - και με πολύ χαμηλότερη μεταβλητότητα, αν και δεν έχουν συμβαδίσει τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι Granolas διαφέρουν από τις Magnificent Seven που είναι μόνο τίτλοι τεχνολογίας. Η Novo Nordisk έχει την κορυφαία απόδοση τους τελευταίους 12 μήνες, η οποία έχει ενισχυθεί από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τα φάρμακα απώλειας βάρους και σημειώνει άνοδο 69%.
Η συμμετοχή των Granolas στον δείκτη Stoxx Europe 600 έχει σκαρφαλώσει στο 25%, πλησιάζοντας το 28% του Magnificent Seven στον S&P 500. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ομάδα η οποία έχει συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπολείπεται από την αμερικανική η οποία έχει συνολική αξία περίπου 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Granolas είναι φθηνότερες από τις Magnificent Seven, τελούν υπό διαπραγμάτευση 20 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του επόμενου έτους, σε σύγκριση με τις 30 φορές των Magnificent Seven. Και οι δυο ομάδες θεωρείται ευρέως ότι έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και υγιή περιθώρια κέρδους και — παρά τη φήμη των ευρωπαϊκών εταιρειών ότι επικεντρώνονται στα μερίσματα — επενδύουν παρόμοια μερίδια ταμειακών ροών στην έρευνα και ανάπτυξη και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι υπάρχει υπερβολική εστίαση στην απόδοση των μεγαλύτερων εταιρειών, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλοι δείκτες από καιρό τείνουν προς τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις και ότι μικρότερες μετοχές συχνά αποδίδουν ακόμη καλύτερα.
«Οι άνθρωποι είναι προσηλωμένοι στο μέγεθος αυτών των εταιρειών», δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου Vontobel, David Souccar. «[Εάν] μια εταιρεία με μικρή κεφαλαιοποίηση αυξηθεί κατά 50% σε διάστημα πέντε ετών... δεν θα δημιουργήσει τόση αξία όσο μια μετοχή [Granolas] ή Magnificent Seven σε απόλυτες τιμές, αλλά η απόδοση μου είναι καλύτερη», είπε.