Την επιβολή κυρώσεων σε 55 εταιρείες και πάνω από 60 άτομα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της νέας «επετειακής» δέσμης μέτρων κατά της Μόσχας, με αφορμή τη συμπλήρωση διετίας από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι περιορισμοί θα στοχεύουν άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή όπλων και στην προμήθεια κρίσιμων τεχνολογιών και ηλεκτρονικών ειδών που χρησιμοποιούνται από ρωσικές αμυντικές εταιρείες για την κατασκευή όπλων, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg.
Οι προτάσεις, που χρειάζονται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών προτού εγκριθούν, θα στοχεύουν επίσης ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν παράσχει μεταφορικές υπηρεσίες και υλικοτεχνική υποστήριξη σε πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία. Η Πιονγιάνγκ πιστεύεται ότι έχει παράσχει στη Μόσχα εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού.
Το πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα είναι το 13ο από την εισβολή, αναμένεται να είναι περιορισμένου εύρους, ενώ δεν λείπουν φωνές εντός των «27» που ζητούν πιο τολμηρές οικονομικές κυρώσεις.
Στις τρέχουσες προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η προσθήκη αρκετών στρατιωτικών και άλλων αξιωματούχων, καθώς και πολιτικών - όπως ο Αλεξέι Ντιούμιν, πρώην φρουρός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και νυν κυβερνήτης της περιοχής Τούλα, και διευθυντές εταιρειών που τελούν υπό κυρώσεις. Η μαύρη λίστα βρίσκεται υπό πιθανή αναδιαμόρφωση, πριν επέλθει η συμφωνία των κρατών μελών.