Η συνολική ζήτηση χρυσού σημείωσε ρεκόρ πέρυσι και αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω το 2024, καθώς η Fed οδεύει προς μείωση των επιτοκίων, ενισχύοντας ενδεχομένως τις τιμές, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).
Η συνολική κατανάλωση σκαρφάλωσε περίπου 3%, σε 4.899 τόνους πέρυσι, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ζήτηση στην αδιαφανή εξωχρηματιστηριακή αγορά, καθώς και από συνεχείς αγορές από πλευράς κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WGC. Πρόκειται για τον υψηλότερο συνολικό αριθμό από αρχής συλλογής δεδομένων, το 2010.
«Το τοπίο είναι κατάλληλο ώστε οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών να συνεχίσουν ως καθαροί αγοραστές», δήλωσε ο Joseph Cavatoni, επικεφαλής στρατηγικής του WGC. Το συμβούλιο βλέπει ισχυρό ενδεχόμενο για αγορές ρεκόρ από χώρες όπως η Κίνα και η Πολωνία, είπε.
Η συνολική ποσότητα της ζήτησης περιλαμβάνει ράβδους χρυσού για επενδύσεις, κοσμήματα, νομίσματα, αγορές από την κεντρική τράπεζα, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) και εξωχρηματιστηριακή δραστηριότητα.
Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε ράλι 13% πέρυσι, πιάνοντας ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εντάσεων και των προσδοκιών ότι η Fed είναι έτοιμη να χαλαρώσει την πολιτική της, μετά την επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές συνήθως θέλουν να κατέχουν χρυσό σε κύκλο περικοπής επιτοκίων, καθώς επωφελούνται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο.
Η ετήσια ζήτηση στην εξωχρηματιστηριακή αγορά εκτινάχθηκε 753% πέρυσι, σε υψηλό τουλάχιστον από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του WGC. Οι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρυσό με επιταχυνόμενο ρυθμό φέτος, κυρίως λόγω της αναμενόμενης στροφής της Fed προς χαλάρωση, σύμφωνα με τον Cavatoni.
Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες κράτησαν τον ιλιγγιώδη ρυθμό, με ετήσιες καθαρές αγορές 1.037 τόνων πέρυσι, μόλις 45 τόνους λιγότερο από το ρεκόρ του 2022, αναφέρει η έκθεση του WGC. Φέτος αναμένει ότι θα ξεπεραστούν οι 500 τόνοι.
Το αναμενόμενο εξωχρηματιστηριακό «όργιο» αγοράς, καθώς και η αντίστοιχη όρεξη των κεντρικών τραπεζών, θα παράσχουν βασικό αντίβαρο στην ηπιότητα άλλων αγορών, ειδικά στα ETF, γράφει το Bloomberg. Εκτιμάται, ως εκ τούτου, ισχυρή ανοδική πορεία για τις τιμές, πιθανώς και πάνω από 2.200 δολάρια η ουγγιά.