Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει συζητήσεις για νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, το οποίο σκοπεύει να εγκρίνει έως τις 24 Φεβρουαρίου, δύο χρόνια ακριβώς δηλαδή, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.
Στα πιθανά μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περαιτέρω εμπορικοί περιορισμοί και κινήσεις που έχουν στόχο την πάταξη της ρωσικής ικανότητας να παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις τόσο μέσω τρίτων χωρών όσο και εταιρειών εντός της ΕΕ, δήλωσαν ειδικοί.
Οι πιθανοί περιορισμοί συζητήθηκαν την Τετάρτη στη συνάντηση πρεσβευτών της ΕΕ, με θέμα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης στο Κίεβο. Ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας για το 13ο πακέτο κυρώσεων μέχρι τον επόμενο μήνα δεν προβλέπεται εύκολη υπόθεση, καθώς για να υιοθετηθεί το 12ο πακέτο χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων.
Συνεχίζονται επίσης οι συζητήσεις για δημιουργία ενός νέου ταμείου στρατιωτικής στήριξης για την Ουκρανία, το οποίο ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανανέωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό απεσταλμένοι από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τόνισαν στην χθεσινή συνεδρίαση ότι ο τρόπος που λειτουργεί ο Μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός.
Επιπλέον το Βερολίνο είχε νωρίτερα καλέσει τα κράτη μέλη να επιδείξουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την στήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες δεν κάνουν αρκετά.
Η στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία θα συζητηθεί από τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα και ενδέχεται να προστεθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου, είπαν ειδικοί. Ο κύριος στόχος αυτής της Συνόδου είναι να ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια €50 δισ. που τα κράτη μέλη επιθυμούν να παράσχουν στην Ουγγαρία, η οποία δεν προχώρησε αφού η Ουγγαρία άσκησε βέτο τον Δεκέμβριο.
Στη χθεσινή συνάντηση η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών αντιτάχθηκαν στο αίτημα της Βουδαπέστης να γίνει ομόφωνα η διαδικασία έγκρισης, κάτι που θα επέτρεπε στην τελευταία να την μπλοκάρει. Σε περίπτωση που τα 27 μέλη δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συναίνεση, η ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει σε σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας μεταξύ 26 χωρών, χωρίς την Ουγγαρία.
Η διασφάλιση άμεσης οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία, γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη καθώς η χρηματοδότηση των ΗΠΑ παραμένει μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο και το Κίεβο μπορεί να αρχίσει να υποφέρει από ελλείψεις ήδη από τον Μάρτιο.