Goldman Sachs: Υπεραισιόδοξα σενάρια για τον τουρκικό πληθωρισμό

Πού βασίζει την... παράφωνη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από 30% τέλη 2024, πιο χαμηλά και από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Ο αστερίσκος των προεκλογικών παροχών.

Goldman Sachs: Υπεραισιόδοξα σενάρια για τον τουρκικό πληθωρισμό

Κόντρα πρόβλεψη για απότομη επιβράδυνση του τουρκικού πληθωρισμού κάνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, σε μια παραφωνία όχι μόνο προς τις ομολόγους της σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και προς την ίδια την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η άποψη της εταιρείας της Wall Street βασίζεται στην ιδέα ότι η αύξηση του χρήματος — και όχι τα επιτόκια ή το παραγωγικό κενό της οικονομίας — είναι «ο πιο χρήσιμος δείκτης» για την προβολή του πληθωρισμού σε περιόδους γρήγορης αύξησης τιμών. Σ' αυτή τη βάση, η Goldman προβλέπει τώρα ότι ο τουρκικός πληθωρισμός θα κλείσει το έτος «ελαφρώς κάτω» από 30%, πιο χαμηλά και από τις χαμηλότερες εκτιμήσεις του Bloomberg και 6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο απ' ό,τι είχε προβλέψει η νομισματική αρχή της χώρας.

«Με δεδομένη την ταχύτητα με την οποία η τουρκική κεντρική τράπεζα περιόρισε την ανάπτυξη των νομισματικών μεγεθών, εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά ταχύτερα απ' ό,τι αναμένεται κοινώς», έγραψαν σε έκθεσή τους οι Basak Edizgil και Clemens Grafe, οικονομολόγοι της Goldman.

Ζητούμενο η ικανότητα των επενδυτών να μετρούν τον παλμό μιας οικονομίας της οποίας η κεντρική τράπεζα έχει πενταπλασιάσει τα επιτόκια μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο. Η τροχιά του πληθωρισμού έχει σημασία διότι θα μπορούσε να καθορίσει το πότε θα υπάρξει η επάνοδος σε μια εγχώρια αγορά χρέους που έχει εγκαταλειφθεί από ξένους τα τελευταία χρόνια, αφού η Τουρκία επέλεξε πολιτικές ανάπτυξης με κάθε κόστος και έχασε τον έλεγχο των τιμών καταναλωτή.

Για την Goldman, της οποίας η ύστατη έκκληση για τα τουρκικά επιτόκια έπεσε στο κενό πέρυσι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην κρατήσουν την τρέχουσα στάση τους οι νομισματικοί αξιωματούχοι και να επιτρέψουν ξανά να ανακάμψει η ανάπτυξη χρήματος. Η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εμπόδιο, αλλά «μόνο οριακά, αρκεί να χρηματοδοτείται εξωτερικά», είπαν οι οικονομολόγοι.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί γύρω στο Μάιο στο 75% και ότι θα κλείσει το έτος με 36%, έναντι 65% στο τέλος του 2023.

 

Μια νέα απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού και η πιθανότητα γενναιόδωρων δημοσιονομικών δαπανών ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου κάνει άλλες διεθνείς τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η JP Morgan, να προβλέπουν πληθωρισμό πάνω από 40% στο τέλος του 2024. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε πρόσφατα και η HSBC Holdings, που προβλέπει πιο αργή μείωση πληθωρισμού απ' ό,τι εκτιμά η κεντρική τράπεζα.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 250 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, στο 45%, ενώ πιθανώς θα αρχίσει τις περικοπές από τα μέσα του έτους, «χωρίς να ασκεί αδικαιολόγητη πίεση στη λίρα», δήλωσε η Goldman.

«Παρά την αυστηρή στάση της κεντρικής τράπεζας, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 73% τον Μάιο πριν υποχωρήσει στο 42% μέχρι το τέλος του έτους — περισσότερο από οκτώ φορές πάνω από το επιτόκιο στόχο του 5%», εκτιμά το Bloomberg Economics. «Οι μεγάλες προεκλογικές δαπάνες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαρτίου εγκυμονούν τον κίνδυνο να επιδεινωθεί το πρόβλημα πληθωρισμού της Τουρκίας, ενδεχομένως δικαιολογώντας ένα υψηλότερο επιτόκιο στη συνέχεια», προειδοποιεί.

Αν και η κεντρική τράπεζα αρχικά υιοθέτησε σταδιακή προσέγγιση για την αύξηση του κόστους δανεισμού, οι οικονομολόγοι της Goldman υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις στην αύξηση των νομισματικών μεγεθών υποδηλώνουν πως «η αυστηροποίηση της πολιτικής ήταν σημαντικά πιο εμπροσθοβαρής απ' ό,τι υποδηλώνει η πορεία των επιτοκίων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v