Πυρά αντιπολίτευσης σε Σούνακ για το χτύπημα στην Υεμένη

Ο ηγέτης των Εργατικών, σε μια άσφαιρη κόντρα, αφού στην ουσία είπε ότι ενημερώθηκε και στηρίζει την επίθεση στους Χούθι, ζητά ενημέρωση «το συντομότερο», καθώς συνήθως συζητά και ψηφίζει η Βουλή πριν γίνουν επιχειρήσεις. Αντιπολεμική διαδήλωση.

Πυρά αντιπολίτευσης σε Σούνακ για το χτύπημα στην Υεμένη

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε τη νομική θέση της για να προβεί σε στρατιωτική επίθεση όπως προβλέπεται και όπως ζητούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά η Βρετανία υποστηρίζει ότι «η επίθεση ήταν αυτοάμυνα», ως απάντηση στις επιθέσεις που δέχονταν εμπορικά πλοία αλλά και το αντιτορπιλικό HMS Diamond που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σήμερα έχει ξεσπάσει διαμάχη σχετικά με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να εγκρίνει στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη του κοινοβουλίου, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως στα αεροσκάφη RAF Typhoon να συμμετάσχουν στα «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά» πλήγματα σε στόχους Χούθι στην Υεμένη, μαζί τις ΗΠΑ και συμμάχους.

Αν και οι βουλευτές δεν χρειάζεται να εγκρίνουν εκ των προτέρων στρατιωτική δράση από τις βρετανικές δυνάμεις, έχει γίνει σύνηθες τα τελευταία χρόνια για το κοινοβούλιο να συζητά -και να ψηφίζει- για τις επιχειρήσεις πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Ο Κιρ Στάρμερ είπε ότι ενημερώθηκε και στηρίζει την επίθεση στους Χούθι, αλλά ζητά ενημέρωση του κοινοβουλίου από τον Ρίσι Σούνακ «το συντομότερο δυνατό».

Υπήρχαν πολλές φωνές που έκαναν εκκλήσεις για ανάκληση του κοινοβουλίου εκτάκτως σήμερα, εφόσον δεν συνεδριάζει κανονικά.

Η εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τις εξωτερικές υποθέσεις Λέιλα Μόραν δήλωσε ότι η απόφαση να μη ζητηθεί η γνώμη του κοινοβουλίου ήταν «ντροπιαστική».

Ακολουθεί σύνοψη της νομικής θέσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου: Η νομιμότητα της στρατιωτικής δράσης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη στόχευση εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη.

  1. Οι Χούθι πραγματοποιούν δεκάδες σοβαρές επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα για παρατεταμένη περίοδο. Σκάφη υπό βρετανική σημαία, καθώς και πλοία πολλών άλλων κρατών, υπήρξαν το αντικείμενο αυτών των επιθέσεων. Στις 9 Ιανουαρίου, αυτό κορυφώθηκε σε μια επίθεση εναντίον του αντιτορπιλικού HMS Diamond, με πολλά drones. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αποτροπή τους.
  2. Η στρατιωτική επέμβαση για να χτυπήσει προσεκτικά προσδιορισμένους στόχους προκειμένου να υποβαθμιστούν αποτελεσματικά οι δυνατότητες των Χούθι και να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις έγινε νόμιμα. Ήταν αναγκαίο και ανάλογο να ανταποκριθούμε σε επιθέσεις των Χούθι και αυτό ήταν το μόνο εφικτό μέσο για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.
  3. Το ΗΒ επιτρέπεται βάσει του διεθνούς δικαίου να χρησιμοποιεί βία σε περιπτώσεις όπου η δράση για αυτοάμυνα είναι το μόνο εφικτό μέσο για την αντιμετώπιση μιας πραγματικής ή επικείμενης ένοπλης επίθεσης και όπου η χρησιμοποιούμενη δύναμη είναι απαραίτητη και αναλογική.
  4. Η κυβέρνηση θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις ενέργειες που έχει λάβει βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 Παράλληλα, οργανώνονται προγραμματισμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις για τη Γάζα στο Λονδίνο το Σάββατο, που συμπεριλαμβάνουν πλέον στη διαμαρτυρία και την κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει μαζί με τις ΗΠΑ σε στρατιωτική δράση με χτυπήματα στην Υεμένη κατά των Χούθι.

Οπως αναφέρει η Συμμαχία "Stop The War": 

«Οι ΗΠΑ/Βρετανία πρέπει να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός τώρα, να μην επιτεθούν σε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση, που είναι αποκλειστικά ευθύνη των δυτικών δυνάμεων».

Με πληροφορίες ΕΡΤ, GUARDIAN

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v