O πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει αλλά αυτό δεν οφείλεται στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αλλά στο γεγονός ότι περιορίστηκαν οι διαταραχές στην προσφορά, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν.
«Οπότε η Fed αύξησε τα επιτόκια, και ο πληθωρισμός κινήθηκε χαμηλότερα, αλλά από όσο μπορώ να κρίνω κανένα από τα στοιχεία δεν στηρίζει την ιδέα ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των δύο. Αντίθετα, στηρίζουν την ιδέα ενός θετικού σοκ στην προσφορά, καθώς τερματίστηκαν οι διαταραχές της πανδημίας» γράφει σε ανάρτησή του στο X ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Όπως σημειώνει ο Κρούγκμαν, οι αυξήσεις επιτοκίων επιδρούν στην οικονομία μέσω του περιορισμού της ζήτησης. Αλλά αν αυτός ο μηχανισμός λειτουργούσε, τότε εκτός από την πτώση του πληθωρισμού θα ανέμενε να δει κανείς και άλλες επιπτώσεις, όπως μια σημαντική αύξηση της ανεργίας. Το κόστος στην ανεργία, ωστόσο, ήταν σχεδόν μηδενικό, υπογραμμίζει ο Κρούγκμαν.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν επέκρινε τη Fed όταν αύξησε τα επιτόκια διότι τη δεδομένη στιγμή φαινόταν η πιο ασφαλής κίνηση, ενώ όπως επισημαίνει μέχρι τώρα η οικονομία έχει αποφύγει την ύφεση.