Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα με αποχή ΗΠΑ και Ρωσίας

Με ήπιους τόνους ζητείται ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα και «επείγοντα μέτρα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών». Απείχαν, για διαφορετικούς λόγους, ΗΠΑ και Ρωσία.

Εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα με αποχή ΗΠΑ και Ρωσίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα για τη Γάζα, αλλά δεν ζητά άμεση εκεχειρία. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απείχαν και οι δύο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε μια ήπια προσπάθεια για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ζήτησε επείγοντα μέτρα «ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών», μετά από μια εβδομάδα αναβολών της ψηφοφορίας και έντονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί νέο βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν μέσω παγκόσμιας οργής για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών στη Γάζα σε 11 εβδομάδες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα, οι ΗΠΑ απείχαν για να επιτρέψουν στο 15μελές συμβούλιο να εγκρίνει ψήφισμα που συντάχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του, εκτός από τη Ρωσία, που επίσης απείχε.

Η Ρωσία υπέβαλε σχέδιο τροπολογίας στο συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία, ζητώντας επείγουσα και βιώσιμη παύση εχθροπραξιών, αλλά δεν πέρασε ύστερα από αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι και σκόπιμα «παρασύρουν τη διαπραγματευτική διαδικασία» για να «αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης».

Το τελευταίο προσχέδιο, είπε ο ίδιος, είναι «άνευρο», στην ουσία επιτρέποντας στο Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει στη Γάζα.

Μετά από διαπραγματευτικές υπαναχωρήσεις για να κερδηθεί η εύνοια της Ουάσιγκτον, το ψήφισμα δεν αμβλύνει πλέον τον έλεγχο του Ισραήλ στην παράδοση βοήθειας προς τους 2,3 εκατ. ανθρώπους στη Γάζα.

Ωστόσο, η αποδυναμωμένη γλώσσα σχετικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών απογοήτευσε αρκετά μέλη του συμβουλίου. Η Ρωσία, που έχει δικαίωμα βέτο, και αραβικά-μουσουλμανικά κράτη θεωρούν ότι το ψήφισμα λίγο πολύ εγκρίνει περαιτέρω ισραηλινές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς.

Το εγκεκριμένο ψήφισμα «καλεί σε επείγοντα μέτρα για να επιτραπεί άμεσα η ασφαλής, απρόσκοπτη και διευρυμένη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση εχθροπραξιών». Το αρχικό προσχέδιο ζητούσε «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» για να επιτραπεί η πρόσβαση σε βοήθεια.

Προ ημερών, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με 193 μέλη ζήτησε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, επιδοκιμάζοντας την κίνηση που είχε μπλοκαριστεί με αμερικανικό βέτο.

Σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για το σημερινό ψήφισμα ήταν η αρχική πρόταση προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ώστε να δημιουργήσει μηχανισμό βάσει του οποίου θα παρακολουθούσαν την παροχή βοήθειας στη Γάζα χώρες που δεν συμμετέχουν στον πόλεμο.

Επιτεύχθηκε ένας ήπιος συμβιβασμός, με αίτημα προς τον Γκουτέρες να διορίσει έναν ανώτερο συντονιστή που θα έχει την ευθύνη «για τη διευκόλυνση, τον συντονισμό και την παρακολούθηση» της ανθρωπιστικής διαδικασίας στη Γάζα.

Το συμβούλιο κάλεσε επίσης τα εμπόλεμα μέρη «να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και... αποδοκιμάζει όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών στόχων, καθώς και κάθε τρομοκρατική ενέργεια».

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε ύστερα από τέσσερις αναβολές, καθώς γίνονταν διπλωματικές προσπάθειες να πειστούν οι ΗΠΑ. οι οποίες, υπενθυμίζεται, είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα της 9ης Δεκεμβρίου που ζητούσε κατάπαυση πυρός, αλλά δεν καταδίκαζε τη Χαμάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v