Ο γερμανικός στρατός ολοκλήρωσε την αποστολή του στο Μαλί, στο πλαίσιο της δέσμευσής του στη δύναμη του ΟΗΕ (Minusma), με την αποχώρηση σχεδόν όλων των στρατιωτών του, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο.
«Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια, η αποστολή στους κόλπους της Minusma ολοκληρώθηκε. Οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν το Γκάο», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός διευκρίνισε ότι τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες, που βρίσκονται ακόμη στην πρωτεύουσα Μπαμακό, θα φύγουν από τη χώρα την Κυριακή.
«Οι τελευταίοι 142 στρατιώτες της Μπούντεσβερ αναχώρησαν σήμερα από τη βάση τους στο Γκάο. Βρίσκονται πλέον καθ' οδόν προς την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, το Ντακάρ, απ' όπου θα προετοιμάσουν την επιστροφή τους στη Γερμανία που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε ο στρατός σε ανακοίνωση.
Τελετή υποδοχής είναι προγραμματισμένη κατά την άφιξή τους, με την παρουσία του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Χθες, η Minusma υπέστειλε τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών από το γενικό της αρχηγείο στο Μπαμακό, κλείνοντας συμβολικά τη δεκαετή ανάπτυξη στη μαστιζόμενη από την κρίση χώρα, απ' όπου τη διώχνει η στρατιωτική χούντα που είναι στην εξουσία από το 2020.
Με δύναμη σχεδόν 1.000 στρατιωτών, η Γερμανία ήταν η δυτική χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αποστολή των κυανόκρανων που αναπτύχτηκε στη χώρα. Το Μαλί μαστίζεται από αποσταθεροποίηση λόγω της δράσης των τζιχαντιστών και τη βία κάθε μορφής, που έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες του Σαχέλ.
Περισσότεροι από 20.000 Γερμανοί στρατιώτες πέρασαν από το Μαλί στο πλαίσιο της Minusma τα τελευταία 10 χρόνια, εκ των οποίων τρεις έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την Μπούντεσβερ.
Η παύση λειτουργίας της Minusma βάζει τέλος σε μια δέσμευση που άρχισε το 2013 απέναντι στην εξάπλωση του τζιχαντισμού, που απειλούσε τη σταθερότητα ενός φτωχού και εύθραυστου κράτους και του οποίου η εξάπλωση συνεχίζεται σήμερα.
Η βία έφθασε στις γειτονικές χώρες του Σαχέλ, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους και μαχητές και εκτοπίζοντας εκατομμύρια άλλους.
Με πάνω από 180 μέλη της νεκρά σε επιθέσεις που διέπραξαν κυρίως οι οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, η Minusma ήταν η πιο σκληρά πληγείσα αποστολή του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια.
Συγκροτούνταν από 15.000 στρατιώτες και αστυνομικούς που προέρχονταν από δεκάδες χώρες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ