Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα προχωρήσουν σε ριζική στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική και θα μειώσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος, πιθανότατα την άνοιξη.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, μια τέτοια κίνηση θα μείωνε το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία, καθιστώντας τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια αυτοκινήτων και τα επιχειρηματικά δάνεια λιγότερο ακριβά. Οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, αν και έχουν ήδη ενισχυθεί, εν αναμονή μιας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας ενδεχομένως οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υποβάθμισε πρόσφατα την ιδέα ότι επίκεινται μειώσεις επιτοκίων. Με την κεντρική τράπεζα να είναι έτοιμη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Πάουελ δεν έχει ακόμη δηλώσει ότι η Fed έχει τελειώσει οριστικά με τις αυξήσεις. Μιλώντας πρόσφατα στο Spelman College στην Ατλάντα, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι «θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για να νικήσει πλήρως τον πληθωρισμό.
Eντούτοις, η σημερινή αναμένεται να είναι η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση που οι αξιωματούχοι διατηρούν τα επιτόκια αμετάβλητα, το οποίο συνηγορεί υπέρ της υπόθεσης ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν τελειώσει.
Η οικονομία, άλλωστε, οδεύει προς την κατεύθυνση που θέλει η Fed. Την Τρίτη, η μέτρηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, αρκετά κάτω από το υψηλό του 9,1% που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2022.
Οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί, το οποίο σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι λιγότερο πρόθυμες να προσλάβουν και αισθάνονται λιγότερη πίεση για μισθολογικές αυξήσεις. Οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν, αν και σε μικρότερο βαθμό, και η οικονομία εξακολουθεί να επεκτείνεται.
Τέτοιες τάσεις υποδηλώνουν πρόοδο προς αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «ομαλή προσγείωση», κατά την οποία ο πληθωρισμός φτάνει τον στόχο του 2% της Fed χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά «ομαλής προσγείωσης».
Σε κάθε περίπτωση, μια ομαλή προσγείωση δεν μπορεί να θεωρείται κάτι βέβαιο. Αν, για παράδειγμα, η Fed υπολογίσει εσφαλμένα και διατηρήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό, ενδέχεται τελικά να εκτροχιάσει την οικονομία και να την οδηγήσει σε ύφεση.
«Υπάρχει περισσότερος κίνδυνος ύφεσης παρά εκ νέου επιτάχυνσης του πληθωρισμού με αυτά τα επιτόκια», δήλωσε η Τζούλια Κορονάδο, πρόεδρος της MacroPolicy Perspectives, εταιρείας οικονομικών ερευνών. «Έτσι, τελικά, η επόμενη κίνηση είναι πιθανό να είναι μια περικοπή εξαιτίας αυτού».
Το πότε θα γίνει η πρώτη μείωση επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Μια ύφεση ή η απειλή μιας ύφεσης πιθανότατα θα οδηγούσε νωρίτερα σε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.
Η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια φέτος ακόμη και αν η οικονομία συνέχιζε να αναπτύσσεται, εφόσον ο πληθωρισμός συνέχιζε να πέφτει. Μια σταθερή επιβράδυνση του πληθωρισμού θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, καθιστώντας έτσι το κόστος δανεισμού υψηλότερο από αυτό που στοχεύει η Fed. Η μείωση των επιτοκίων, σε αυτό το σενάριο, απλώς θα εμπόδιζε το πραγματικό κόστος δανεισμού να αυξηθεί.