Πονοκέφαλος ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Γιατί πρέπει να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα επανεπενδύσεων του προγράμματος PEPP, του τελευταίου ενεργού εργαλείου της ΕΚΤ, για να μην αφήσει αβέβαιους τους επενδυτές για τους στόχους της.

Πονοκέφαλος ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Το παράθυρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του τελευταίου ενεργού εργαλείου της για την αντιμετώπιση της κρίσης κλείνει. Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις επανεπενδύσεις έως το τέλος του 2024, αλλά κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ταχθεί υπέρ ενός πρόωρου τερματισμού τους. 

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ήδη από τον Μάρτιο -πολύ πριν οι αξιωματούχοι σχεδιάσουν επί του παρόντος να ξεκινήσουν να μειώνουν σταδιακά τις επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP του 1,7 τρισ. ευρώ ομολόγων που αγοράστηκαν στην πανδημία.

Χωρίς αλλαγή σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, το τέλος των επανεπενδύσεων PEPP -ένα βήμα αυστηροποίησης- θα ερχόταν σχεδόν σίγουρα εν μέσω ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Για να αποφευχθεί μια τέτοια σύγκρουση πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να αφήσει τους επενδυτές αβέβαιους για τους στόχους της ΕΚΤ, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιθυμούν ταχύτερη απόσυρση.

Το θέμα μπορεί να εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τελική της συνεδρίαση για το 2023.

«Κοιτάζοντας καθαρά τι εισήχθη να κάνει το PEPP -για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας-, δεν έχει νόημα να το κρατήσουμε ζωντανό», δήλωσε ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v