Τιμωρητικά μέτρα απέναντι σε ηγέτες της Χαμάς και Ισραηλινούς εποίκους εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στη βία που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με δύο ξεχωριστές προτάσεις υπό συζήτηση μεταξύ των 27 υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι επεξεργάζεται πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους, η οποία θα υποβληθεί σύντομα στα κράτη μέλη. Η κίνηση έλαβε πρώιμη υποστήριξη από χώρες όπως το Βέλγιο και η Σλοβενία, γράφει το Bloomberg.
Τα προτεινόμενα μέτρα κατά των Ισραηλινών εποίκων, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων και στοχεύουν στην αντιμετώπιση της βίας από πλευράς εποίκων στη Δυτική Όχθη, ενδέχεται να περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ. Η κίνηση αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με αντίστοιχα βήματα στα οποία έχουν ήδη προχωρήσει οι ΗΠΑ.
Εκτός από την καταστροφή στη Γάζα, η ΕΕ ανησυχεί επίσης για τη βία στη Δυτική Όχθη από εξτρεμιστές εποίκους, καθώς και για την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκταθούν τέτοιοι οικισμοί, είπε ο Μπορέλ.
Η ξεχωριστή πρόταση για κυρώσεις στη Χαμάς υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους υπουργούς, είπε ο Μπορέλ, αν και ορισμένοι υπογράμμισαν τη σημασία της επιβολής τιμωρητικών μέτρων στους Ισραηλινούς εποίκους.
Αν και η Χαμάς αντιμετωπίζει ήδη περιορισμούς, ως τρομοκρατική οργάνωση που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΕΕ, οι «27» πρόκειται να υιοθετήσουν πρόσθετες κυρώσεις που θέτουν στο στόχαστρο τους ηγέτες της και τη χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της, μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, τάσσονται υπέρ των σχεδίων επιβολής μεμονωμένων μέτρων ενάντια στους ηγέτες της Χαμάς.
Ο Μπορέλ είπε ότι υπέβαλε επίσης έγγραφο στους υπουργούς που περιγράφει πιθανές επιλογές για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, επισημαίνοντας ότι έτυχε «πολύ καλής υποδοχής».