Η Βρετανία κατέβαλε στη Ρουάντα 100 εκατομμύρια λίρες επιπλέον τον Απρίλιο (126 εκατομμύρια δολάρια), εκτός από τα 140 εκατομμύρια λίρες που είχε στείλει προηγουμένως, καθώς ο λογαριασμός για το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να μετεγκαταστήσει αιτούντες άσυλο στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής εξακολουθεί να αυξάνεται.
Το σχέδιο Ρουάντα είναι στο κέντρο της στρατηγικής του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για αποτροπή των παράτυπων μεταναστών, όμως μέχρι τώρα κανείς δεν έχει μεταφερθεί εκεί λόγω νομικών μαχών αφότου ανακοινώθηκε το σχέδιο το 2022.
Η διχαστική πολιτική θεωρείται τώρα απειλή στην ηγεσία του Σούνακ --με τις εκλογές να αναμένονται την επόμενη χρονιά- μετά την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης αυτή την εβδομάδα.
Εκτός από τα 240 εκατομμύρια λίρες που έχει στείλει η Βρετανία στη Ρουάντα, το Λονδίνο ετοιμάζεται επίσης να καταβάλει στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής 50 εκατομμύρια λίρες επιπλέον την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών χθες, Πέμπτη.
Οι αποκαλύψεις για το αυξανόμενο κόστος μιας πολιτικής --η επιτυχία της οποίας δεν είναι διασφαλισμένη όπως προειδοποιούν νομομαθείς-- κατακρίθηκε από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και αναμένεται να προκαλέσει νέες επικρίσεις από ορισμένους βουλευτές μέσα στο κόμμα του Σούνακ.
"Η Βρετανία δεν έχει το περιθώριο για περισσότερα από αυτό το κοστοβόρο χάος και φάρσα των Τόρις", έγραψε η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Όμως ο νέος υπουργός για τη νόμιμη μετανάστευση, Τομ Πέρσγκλοουβ, αιτιολόγησε αυτό που αποκάλεσε σήμερα "επένδυση" 240 εκατομμυρίων λιρών, λέγοντας πως μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πολιτική για τη Ρουάντα θα εξοικονομήσει το κόστος στέγασης των αιτούντων άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
"Όταν σκεφθείτε ότι απαράδεκτα δαπανούμε 8 εκατομμύρια λίρες την ημέρα στο σύστημα ασύλου αυτή τη στιγμή, είναι ένα τμήμα-κλειδί της στρατηγικής μας να μειώσουμε αυτά τα κόστη", είπε ο Πέρσγκλοουβ στο δίκτυο Sky News.
Τα χρήματα που θα σταλούν στη Ρουάντα θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξή της και θα θέσουν σε πλήρη λειτουργία τη σύμπραξη για το άσυλο με το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ο Πέρσγκλοουβ.
Οι πληρωμές στη Ρουάντα δεν συνδέθηκαν με τη συνθήκη που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Τρίτη, αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών.
Η συνθήκη επιδιώκει να απαντήσει σε μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία το σχέδιο απέλασης θα παραβίαζε τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην εγχώρια νομοθεσία.
"Η κυβέρνηση της Ρουάντα δεν ζήτησε οποιαδήποτε πληρωμή προκειμένου να υπογραφεί μια συνθήκη, ούτε της προτάθηκε κάτι τέτοιο", αναφέρει η επιστολή.
Ο Σούνακ κάλεσε την Πέμπτη τους Συντηρητικούς βουλευτές του να συσπειρωθούν πίσω από το σχέδιο Ρουάντα μετά την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ την Τετάρτη, ο οποίος είπε πως το κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης νομοθεσίας προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σχέδιο δεν είναι αρκετά φιλόδοξο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ