Η αραβο-ισλαμική σύνοδος που διοργανώθηκε από τη Σαουδική Αραβία το Σάββατο ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και απέρριψε τη δικαιολόγηση των ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων ως νόμιμη αυτοάμυνα, μεταδίδει το Reuters.
Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στο Ριάντ αναφέρεται ότι τα μέλη των δύο διεθνών οργανισμών «αρνούνται να χαρακτηρίσουν αυτόν τον πόλεμο ως νόμιμη άμυνα ή να τον δικαιολογήσουν υπό οποιοδήποτε πρόσχημα».
Η σύνοδος κορυφής καταδίκασε «την ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες και απάνθρωπες σφαγές από την κυβέρνηση κατοχής», αναφέρεται σε τελική ανακοίνωση.
Το ανακοινωθέν ζητά επίσης τον τερματισμό της πολιορκίας στη Γάζα, επιτρέποντας την ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα, καθώς και τη διακοπή των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ.
Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ένα «αποφασιστικό και δεσμευτικό ψήφισμα» ώστε να τεθεί τέλος στην ισραηλινή «επιθετικότητα» στη Γάζα. Όποιος αρνείται να το στηρίξει «ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τη βάναυση επίθεση που σκοτώνει αθώους και μετατρέπει τη Γάζα σε ερείπια».
Στο τελικό ανακοινωθέν τους οι χώρες προέτρεψαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας θα μπορούσαν να αφορούν μόνο την άμεση εκεχειρία στον θύλακα.
«Το μοναδικό μέλλον (που μπορεί να συζητηθεί), και αυτή είναι η ενιαία στάση των Αράβων, είναι η άμεση εκεχειρία», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ.
Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αντιδράσεις ορισμένων χωρών απέναντι στον πόλεμο. «Παρατηρούμε την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών (…) Μιλώ για τις χώρες που (…) κλείνουν τα μάτια όσον αφορά τη μη τήρηση από το Ισραήλ του διεθνούς δικαίου», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός.
Στη σημερινή σύνοδο μετείχαν δεκάδες ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.
Αμπάς: Αντιμετωπίζουμε γενοκτονικό πόλεμο
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε πως το Ισραήλ φέρει ευθύνη για "εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού", κάνοντας έκκληση για τερματισμό της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ, ο πρίγκιπας διάδοχος έκανε επίσης έκκληση για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των ομήρων.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν έναν "γενοκτονικό πόλεμο που δεν μπορεί να παραβληθεί με άλλον", καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.
Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Αμπάς είπε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται διεθνή προστασία απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έκανε έκκληση για άμεση βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα "χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις". "Οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας των ανθρώπων στη Γάζα... είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την αυτοάμυνα ή άλλους ισχυρισμούς. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως", πρόσθεσε κατά την ομιλία του στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Ερντογάν: Εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.Ο Ερντογάν μίλησε στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
«Το Ισραήλ παίρνει εκδίκηση... στα μωρά, στα παιδιά και στις γυναίκες της Γάζας», είπε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, «Αυτό που είναι επείγον στη Γάζα δεν είναι παύσεις για λίγες ώρες, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Η Τουρκία, που κλιμάκωσε απότομα τις επικρίσεις για το Ισραήλ καθώς εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών και φιλοξενεί στελέχη της Χαμάς, την οποία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες στη Δύση.
«Δεν μπορούμε να βάλουμε τους αντιστεκόμενους της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους στην ίδια κατηγορία με εκείνους της κατοχικής δύναμης», είπε ο Ερντογάν.
Μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους εξαρτάται από τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πιστεύουμε πως μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη θα παράσχει την πιο κατάλληλη βάση γι' αυτό. Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, περιλαμβανομένων και εκείνων μιας εγγυήτριας δύναμης, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη που θα εγκαθιδρυθεί σ' αυτό το πλαίσιο», είπε.
Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμιχάι Ελιγιάχου για την ιδέα διενέργειας ισραηλινού πυρηνικού πλήγματος στη Γάζα αποκάλυψε ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, είπε ο Ερντογάν, ζητώντας να διεξαχθεί διεθνής έρευνα.
«Αν υπάρχουν πυρηνικές βόμβες που είχαν κρυφτεί από την εξέταση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, θα πρέπει επίσης να αποκαλυφθούν», είπε ο Ερντογάν.
Το Ισραήλ δεν παραδέχεται δημόσια ότι έχει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολογίζει πως το Ισραήλ έχει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε τον Ελιγιάχου από τις κυβερνητικές συνεδριάσεις «μέχρι νεωτέρας», μετά τις δηλώσεις του.
Πρόεδρος Ιράν: Ν' αγιάσουν τα χέρια της Χαμάς, κυρώσεις τώρα στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για τον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ.«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Ραϊσί απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα προϊόντα στο Ισραήλ.
Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να εξοπλίσουν τους Παλαιστίνιους εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις του Ισραήλ. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που ένας εν ενεργεία Ιρανός πρόεδρος ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία.
Στη δική του ομιλία ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα.
«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αναλάβει τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της», δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ.
«Για πόσο η διεθνής κοινότητα θα συμπεριφέρεται στο Ισραήλ σαν να είναι υπεράνω των διεθνών νόμων;» πρόσθεσε.