Ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Οι κόκκινες γραμμές και οι προτάσεις Μπλίνκεν που θα εφαρμοστούν αν ηττηθεί η Χαμάς. Ο κρίσιμος ρόλος που καλείται να παίξει η Παλαιστινιακή Αρχή που όμως στερείται αποδοχής στον πληθυσμό. Το παζάρι για ανθρωπιστικές παύσεις και απελευθέρωση ομήρων.

Ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε το πιο λεπτομερές σχέδιο της Ουάσιγκτον για το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας, λέγοντας ότι ο θύλακας πρέπει να ενωθεί πολιτικά με τη Δυτική Όχθη υπό τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να ξανακαταλάβει τη Γάζα μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το εβραϊκό κράτος να παίξει ρόλο σε μια «μεταβατική περίοδο».

«Πρέπει να περιλαμβάνει διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία. «Πρέπει να περιλαμβάνει έναν διαρκή μηχανισμό για την ανοικοδόμηση στη Γάζα και ένα μονοπάτι ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζουν δίπλα-δίπλα στα δικά τους κράτη, με ίσα μέτρα ασφάλειας, ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας».

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα από το 2007, αφού πολέμησε την αντίπαλη παλαιστινιακή φατρία Φάταχ στη λωρίδα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ, διαχειρίζεται τμήματα της Δυτικής Όχθης, αλλά είναι αδύναμη και στερείται αξιοπιστίας μεταξύ πολλών Παλαιστινίων. Άραβες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από την Παλαιστινιακή Αρχή να μεταβεί εύκολα στη Γάζα και να αντικαταστήσει τη Χαμάς — εάν το Ισραήλ καταφέρει να νικήσει την ισλαμιστική ομάδα, η οποία είναι βαθιά ενσωματωμένη στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Όπως θυμίζουν οι Financial Τimes, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έχει «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα για αόριστο χρονικό διάστημα.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι από όσα είχε ακούσει από τους Ισραηλινούς ηγέτες, το εβραϊκό κράτος δεν είχε καμία πρόθεση να ξανακαταλάβει τη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

«Το μόνο ερώτημα είναι, υπάρχει κάποια μεταβατική περίοδος που μπορεί να είναι απαραίτητη και ποιοι μπορεί να είναι οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ασφάλεια».

Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι είναι «κλειδιά» το ότι δεν θα υπάρξει μεταπολεμική επανακατάληψη της Γάζας, βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων, καμία χρήση του θύλακα ως πλατφόρμας για την τρομοκρατία, καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας και καμία μείωση του εδάφους της.

Ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Πίεσε το Ισραήλ να αποδεχθεί ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες για να επιτρέψει την παράδοση περισσότερης βοήθειας στη Γάζα και να βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των περισσότερων από 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν πρότεινε στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε 12ωρες παύσεις στις μάχες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την απελευθέρωση αμάχων ομήρων, αφού η κυβέρνηση του Νετανιάχου απέρριψε αίτημα της Χαμάς για πενθήμερη εκεχειρία ώστε να επιτραπεί να μπουν καύσιμα και επιπρόσθετη βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με πηγή που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μπλίνκεν, τα αντιμαχόμενα μέρη θα συμφωνούσαν να λάβουν ορισμένα μέτρα για την απελευθέρωση των ομήρων και εάν πληρούνταν, η παύση θα έπαιρνε παράταση για άλλες 12 ώρες, είπε η πηγή.

Το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 10 έως 15 αμάχων που κρατά η Χαμάς εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, σημειώθηκε.

Οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους, πάντως, θα πρέπει να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να αναζωογονήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή σε ένα σώμα με αξιοπιστία στο παλαιστινιακό κοινό, σημειώνουν αναλυτές.

«Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι», είπε ο πρώην αξιωματικός της CIA, Μπρους Ρίντελ, για τους στόχους του Μπλινκεν. «Αλλά δεν απαντά στο ερώτημα, «πώς θα αποκτήσουμε μια Παλαιστινιακή Αρχή που έχει τη δύναμη να κυβερνήσει και τη νομιμότητα να κυβερνήσει;» Αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια αλλαγή ηγεσίας».

Οι Παλαιστίνιοι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι με τον Αμπάς, 87 ετών, ο οποίος διανύει το 18ο έτος της θητείας που επρόκειτο να είναι τετραετής. Ο Ρίντελ είπε ότι ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πιέσουν τον Αμπάς να παραιτηθεί, τελικά μια αλλαγή στην ηγεσία πρέπει να έρθει από τους Παλαιστίνιους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v