Μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη λένε ότι οι traders κάνουν λάθος να στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Ως καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η περιοχή είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις αυξημένες τιμές εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί και οι αγορές υποτιμούν την πιθανότητα πρόσθετης σύσφιξης ως απάντηση, σύμφωνα με τη Legal & General Investment Management, τη Vanguard Asset Management Ltd και την Robeco Groep. Αυτό αφήνει τα κρατικά ομόλογα βραχείας διάρκειας ιδιαίτερα ευάλωτα.
Η άποψη έρχεται σε σύγκρουση με την τιμολόγηση των swaps που δείχνει παύση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας στην Αθήνα- και μόνο 10% πιθανότητα για αύξηση 25 μονάδων βάσης σε μια επόμενη συνεδρίαση. Στις ΗΠΑ, τα swaps δείχνουν πιθανότητα 40% για άλλη μια αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας από την Federal Reserve.
«Η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη εδώ από οποιοδήποτε άλλο μπλοκ της ανεπτυγμένης αγοράς», δήλωσε ο Christopher Jeffrey, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων και πληθωρισμού στη Legal & General, η οποία έχει υπό διαχείριση 1,6 τρισ. δολάρια. «Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα που θα μπορούσε να αισθανθεί την ανάγκη να κάνει υπέρβαση».
Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της θα πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά τον οικονομικό αντίκτυπο μιας αύξησης επιτοκίου, ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας ανέβουν. Το φορτίο χρέους της Ιταλίας καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ ιδιαίτερα εύθραυστη ενόψει της αυστηροποίησης της πολιτικής.
Οι φόβοι για μια ευρύτερη ανάφλεξη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχουν ανεβάσει το αργό Brent πάνω από 10%. Τα προβλήματα σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές όπως η Διώρυγα του Παναμά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη διακίνηση βασικών τροφίμων και προστίθενται στους παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στον πληθωρισμό.
Το αποκλειστικό mandate της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών λειτουργεί επίσης υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ενόψει πιθανού αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι ομόλογοί τους στη Fed είναι επιφορτισμένοι με την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης, καθώς και τη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο θυμίζει το Bloomberg.
Ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard συμφωνεί με την τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, αλλά λέει ότι οι traders είναι υπερβολικά εφησυχασμένοι σχετικά με την πιθανότητα μεγαλύτερης σύσφιξης τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία επιβλέπει συνολικά 1,9 τρισ. δολάρια παγκοσμίως.
«Η αγορά υποτιμά την πιθανότητα μιας νέας αύξησης από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Koutny. «Το ίδιο συνέβαινε και με τη Fed», μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της παύσης των αυξήσεων είναι η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, η οποία επιδεινώθηκε καθώς η ανάπτυξη υποχώρησε. Η πρόσθετη αυστηροποίηση θα μπορούσε να ωθήσει το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας ακόμη υψηλότερα, διακινδυνεύοντας μια κρίση χρέους.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Gabriel Makhlouf, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι των ομολόγων είναι «απολύτως κάτι στο οποίο οι αξιωματούχοι «θα επικεντρωθούν πολύ». Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας ξεπέρασε πρόσφατα τις 200 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που παρακολουθείται ευρέως.
«Με την οικονομία της ευρωζώνης να δυσκολεύεται ήδη και τα spreads Γερμανίας-Ιταλίας να έχουν διευρυνθεί απότομα, η ΕΚΤ είναι πιθανώς πολύ πιο κοντά στο "όριο πόνου" από τη Fed», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της Commerzbank AG με επικεφαλής τον Christoph Rieger. Προβλέπουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.
Αλλά όσοι πιστεύουν ότι οι αυξήσεις δεν τελείωσαν τονίζουν άλλους παράγοντες. Ο K Graham, επικεφαλής στρατηγικής στη Robeco, είπε ότι τα πρόσθετα μέτρα τόνωσης από την Κίνα θα δημιουργήσουν επίσης νέες πιέσεις στις τιμές. «Σίγουρα πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια», είπε ο Graham. «Ο πληθωρισμός δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο».