Παγώνει μέχρι νεωτέρας η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το ξέσπασμα του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό αναθεώρηση το πλήρες αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο για την Παλαιστίνη, ύψους 691 εκατ. ευρώ, και ότι όλες οι πληρωμές αναστέλλονται αμέσως, μεταδίδει το Politico.
«Τα θεμέλια για την ειρήνη, την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη πρέπει τώρα να εξεταστούν. Η υποκίνηση μίσους, η βία και η εξύμνηση του τρόμου έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά πολλών», είπε ο Ούγγρος επίτροπος. «Χρειαζόμαστε δράση τώρα».
Η Γερμανία και η Αυστρία ανακοίνωσαν ήδη αναστολή της παροχής βοήθειας προς τα παλαιστινιακά εδάφη.
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς —της ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ— αιφνιδίασε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Μέχρι στιγμής έχουν βρει τον θάνατο πάνω από 700 Ισραηλινοί, ενώ πάνω από 400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές αντιποίνων.
Η ανακοίνωση της ΕΕ ανοίγει μια συζήτηση που απασχολεί εδώ και καιρό το Ισραήλ — την εξωτερική χρηματοδότηση υπέρ παλαιστινιακών σκοπών.
Η ΕΕ συνεισέφερε περίπου 300 εκατ. ευρώ σε παλαιστινιακές οντότητες πέρυσι και υποσχέθηκε συνολικά 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2024. Στο συνολικό ποσό περιλαμβάνονται εκατομμύρια ευρώ προς την Παλαιστινιακή Αρχή για πληρωμή μισθών δημοσίων υπαλλήλων και χρηματοδότηση έργων, αλλά και ως βοήθεια σε πρόσφυγες μέσω υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και χρηματοδότηση μη κυβερνητικών υπηρεσιών.
Οι χώρες της ΕΕ θα δώσουν την πρώτη πολιτική τους απάντηση στην πρόταση για αναστολή της χρηματοδότησης σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών το απόγευμα της Τρίτης.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέδωσε δήλωση την Κυριακή καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο τις πολλαπλές και αδιάκριτες επιθέσεις σε ολόκληρο το Ισραήλ από τη Χαμάς». Αρκετές χώρες — συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Δανίας — ζήτησαν να συμπεριληφθεί αναφορά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στο κοινό κείμενο, αλλά αντιτάχθηκαν άλλες, όπως η Αυστρία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico υπό τον όρο ανωνυμίας. Κι αυτό καθώς ορισμένες πλευρές θεωρούν ότι μια έκκληση για αποκλιμάκωση θα μπορούσε να θεωρηθεί πως περιγράφει τις ενέργειες των δύο πλευρών ως ισοδύναμες.
Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κριτική από Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τη χρηματοδότησή της προς παλαιστινιακές οργανώσεις.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ δήλωσε ότι υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση υπέρ της Χαμάς.
Τονίζεται ότι αυτή η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Η ΕΕ, η οποία υποστηρίζει λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, έχει από καιρό προσπαθήσει να διαχειριστεί την ποικιλία απόψεων μεταξύ των 27 κρατών μελών σχετικά με τις συγκρούσεις με το Ισραήλ. Η Γαλλία, τα σκανδιναβικά κράτη και η Ιρλανδία υποστηρίζουν παραδοσιακά θέσεις που θεωρούνται από άλλους ως υπερβολικά φιλοπαλαιστινιακές.
Το Σαββατοκύριακο, τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φωταγωγήθηκαν από την ισραηλινή σημαία και η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησε σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter δηλώνοντας τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ στο Ισραήλ. Ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σχολιαστές επέκριναν αυτή την κίνηση.