Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τουρκία αναλαμβάνει τη διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο

Παίρνει τη σκυτάλη από την Ιταλία σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς φουντώνουν οι εντάσεις με τη Σερβία. Η Αγκυρα διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με το Βελιγράδι, ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με την Πρίστινα, ενώ διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αναλαμβάνει τη διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο

Η Τουρκία θα αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς φουντώνουν οι εντάσεις με τη γειτονική Σερβία.

Η Τουρκία, που έχει τον μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα αναλάβει την ηγεσία της αποστολής στις 10 Οκτωβρίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ιταλία, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Η χώρα έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές, καθώς αφενός έχει αναπτύξει εμπορικούς δεσμούς με τη Σερβία, αφετέρου προμηθεύει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο μουσουλμανικό και συμμαχικό Κόσοβο.

Η Αγκυρα βλέπει την προσωπική σχέση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ως κρίσιμη παράμετρο για την αποτροπή κλιμάκωσης της βίας, μετά τη φονική ανταλλαγή πυροβολισμών στο Κοσσυφοπέδιο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το αιματηρό επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Κοσοβάρου αστυνομικού και άλλων τριών ανθρώπων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη χειρότερη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008.

Η Τουρκία σχεδιάζει να παροτρύνει τα δύο μέρη να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να σπαταλήσουν χρόνια προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Ο Τούρκος υποστράτηγος Οζκάν Ουλουτάς έφτασε στο Κοσσυφοπέδιο την Τρίτη για να αναλάβει τη διοίκηση της αποστολής, η οποία περιλαμβάνει τουρκική δύναμη περίπου 600 ατόμων.

Η ηγετική θέση του τουρκικού στρατού ακολουθεί αντίστοιχες συνεισφορές της χώρας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τους ιστορικούς και εθνοτικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, που κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπογραμμίζει το Bloomberg. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει τοποθετήσει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990, που σήμερα αριθμεί περίπου 3.500 στρατιώτες, από περίπου 50.000 στην κορύφωση της παρουσίας της στη χώρα.

Η Τουρκία υποστηρίζει παραδοσιακά το Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο μοιράζεται θρησκευτικούς και εθνοτικούς δεσμούς, ενώ πρόσφατα πούλησε στη χώρα έξι μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Bayraktar TB2, που χρησιμοποιούνται επίσης από την Ουκρανία για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα, τουρκικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη Σερβία ως παραγωγική βάση για εξαγωγές σε Ευρώπη και Ρωσία, ανέφεραν οι άνθρωποι, ενώ αρκετές επιχειρήσεις, για παράδειγμα στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας, έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις στη Σερβία. Στη χώρα, επίσης, υπάρχουν δεκάδες υποκαταστήματα της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank. Ο Ερντογάν πιθανώς θα επισκεφθεί το Βελιγράδι τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή, προσθέτουν οι πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v