Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αζέρος πρόεδρος δεν θα παραστεί στις συνομιλίες με ΕΕ-Αρμενία

Την τελευταία στιγμή ακυρώνει το προγραμματισμένο ραντεβού στη Γρανάδα ο Αλίεφ, γιατί δεν του αρέσουν οι φιλοαρμενικές θέσεις της Γαλλίας. Ζητά παρουσία και της Τουρκίας.

Ο Αζέρος πρόεδρος δεν θα παραστεί στις συνομιλίες με ΕΕ-Αρμενία

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αρνείται να συμμετάσχει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν που είχε προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη στην Ισπανία, εξαιτίας των πρόσφατων ενδείξεων ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το Γερεβάν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Αζέρος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και επιβεβαίωσε δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Αζερμπαϊτζάν «δεν έκρινε απαραίτητο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το σχήμα αυτό» στη Γρανάδα και ο Αλίεφ δεν θα μεταβεί στην Ισπανία, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ο Αζέρος αξιωματούχος επέκρινε την «ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν που έχει δημιουργηθεί», μετά την πρόσφατη νίκη-αστραπή του Μπακού επί των Αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο αξιωματούχος αυτός επικαλέστηκε κυρίως τις «φιλοαρμενικές δηλώσεις Γάλλων αξιωματούχων», την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Αρμενία και τις «δηλώσεις της για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών», καθώς και τις «κατηγορίες που διατυπώθηκαν χθες εναντίον του Αζερμπαϊτζάν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ».

Η Κολονά ανακοίνωσε χθες βράδυ πως το Παρίσι «συμφώνησε» να παραδοθεί στρατιωτικό υλικό στην Αρμενία, η οποία θέλει να προστατευθεί από το γειτονικό της Αζερμπαϊτζάν.

Η Γαλλίδα υπουργός δεν διευκρίνισε για ποιους εξοπλισμούς πρόκειται, όμως διαβεβαίωσε πως το Παρίσι θα δράσει «σ' αυτό τον τομέα με πνεύμα ευθύνης προς τη μια και την άλλη πλευρά και χωρίς κανένα πνεύμα κλιμάκωσης».

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει δηλώσει από την πλευρά της πως ζητά ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης» της Αρμενίας.

Νωρίτερα σήμερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν APA είχε μεταδώσει πως ο πρόεδρος Αλίεφ αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε συνάντηση με τον Πασινιάν κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί από αύριο Πέμπτη στην Ισπανία.

Ο Αλίεφ εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε πενταμερή συνάντηση στη Γρανάδα με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αρμενίας, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ.

Οι πέντε επρόκειτο να συζητήσουν για το μέλλον του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά την πλήρη ανακατάληψή του από το Μπακού μέσα σε 24 ώρες, με τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπολύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αλίεφ ήθελε να εκπροσωπηθεί και η Τουρκία στη συνάντηση, όμως η Γαλλία και η Γερμανία έφεραν αντίρρηση και το Μπακού ένιωσε πως είχε αναπτυχθεί «ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν» μεταξύ αυτών που επρόκειτο να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Το APA μετέδωσε πως το Αζερμπαϊτζάν δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν τη Γαλλία, όμως παραμένει εν δυνάμει ανοιχτό για ενδεχόμενες τριμερείς συναντήσεις με την ΕΕ και την Αρμενία.

Συνομιλίες Μόσχας-Ουάσιγκτον-Βρυξελλών στην Τουρκία πριν την αζέρικη εισβολή

Εξάλλου, στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία είχε ανταλλάξει απόψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή των αζέρικων δυνάμεων τον περασμένο μήνα.

Το Politico είχε αναφέρει νωρίτερα πως κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είχαν συναντηθεί με Ρώσους ομολόγους τους στην Τουρκία για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μόλις μερικές μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαπολύσει την επιχείρησή του στον αποσχισθέντα θύλακα.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μάς πλησίασαν και μας ζήτησαν να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως οι πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Δεν υπήρξε τίποτε μυστικό σχετικά μ' αυτή τη συνάντηση· ήταν μια συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων. Θα δούμε πώς θα το παρουσιάσει τώρα όλο αυτό η Δύση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v