Ο Τζεντιλόνι φοβάται κοινωνική έκρηξη στην ΕΕ

Με το επικίνδυνο μείγμα αύξησης των επιτοκίων και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, ασχολείται ο γερμανικός Τύπος. «Εάν αυξήσουμε τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών της ΕΕ, θα εμβαθύνουμε μόνο το διχασμό», είπε ο Επίτροπος.

Ο Τζεντιλόνι φοβάται κοινωνική έκρηξη στην ΕΕ

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως ανησυχεί για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει την κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποιεί ο Ιταλός Επίτροπος σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Επίτροπος, παρόλα αυτά, δεν βλέπει κερδοσκοπική φούσκα στον χώρο των ακινήτων. «Αλλά φοβάμαι μια κοινωνική έκτακτη ανάγκη μεταξύ των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια. Σε χώρες όπως η Ισπανία αυτή είναι η πλειονότητα των οφειλετών», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στην εφημερίδα. «Ευτυχώς ο πληθωρισμός είναι χαμηλός στην Ισπανία. Αλλά υπάρχει ήδη μεγάλη δυσαρέσκεια».

Προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, ο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ των «κοινών ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων». Πρέπει επίσης να συζητηθεί το θέμα των νέων ομολόγων της ΕΕ. «Θα υποτιμούσαμε το πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητά μας, αν νομίζαμε ότι οι εθνικές επιδοτήσεις είναι η λύση», ανέφερε ο Ιταλός επίτροπος. Απαιτείται μάλλον ένας «μίγμα εθνικών και κοινών ευρωπαϊκών μέτρων».

«Εάν αυξήσουμε τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών της ΕΕ, δεν θα βοηθήσουμε τη γερμανική, την ιταλική, την ολλανδική ή τη γαλλική οικονομία. Θα εμβαθύνουμε μόνο το διχασμό που είναι επικίνδυνες για το μέλλον της ΕΕ.»

Αναφερόμενος στην γερμανική οικονομία ο Τζεντιλόνι επισήμανε πως μια ελαφρά ύφεση όπως αυτή που βιώνουμε τώρα είναι «ένα βάρος που επηρεάζει άλλες χώρες». «Η Γερμανία έχει μια σειρά από ειδικές προκλήσεις να ξεπεράσει: τον ενεργειακό εφοδιασμό και την οικονομική αδυναμία στην Κίνα. Κατανοώ τις ανησυχίες της γερμανικής βιομηχανίας. Αλλά η Γερμανία είναι αρκετά δυνατή για να ξεπεράσει τα προβλήματα και έχει σημαντική επενδυτική δύναμη».

Ενώ όσων αφορά την κοινή αγορά δήλωσε, «οι Γερμανοί καταλαβαίνουν πολύ καλά: Ναι, η Κίνα είναι σημαντική, αλλά η ευημερία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς είναι ακόμη πιο σημαντική», κατέληξε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v