Λαγκάρντ: Πρόκληση τα fake news για τους κεντρικούς τραπεζίτες

Τα ψέματα στο Twitter εξαπλώνονται 10-20 φορές πιο γρήγορα από τα γεγονότα, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Υψηλό το ενδιαφέρον του κοινού για τον πληθωρισμό. Βέλη στα social media.

Λαγκάρντ: Πρόκληση τα fake news για τους κεντρικούς τραπεζίτες

«Η αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική αποτελεί πρόκληση» για τους κεντρικούς τραπεζιτές, σχετικά με τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό τις κινήσεις που απαιτούνται για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Τα παραπάνω τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο European Economics Financial Centre στο Λονδίνο.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κρατήσουν σθεναρά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους στόχους τους σε μια περίοδο που οι αλλαγές στις αγορές εργασίας και ενέργειας καθώς και οι γεωπολιτικές αναταραχές προκαλούν διακυμάνσεις των τιμών», δήλωσε. «Θα είναι κρίσιμο για τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν σταθερό τον πήχη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό ».

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το τρέχον υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τις αύξηση των τιμών είναι «τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία για τις κεντρικές τράπεζες».

Αφενός, η αυξημένη προσοχή στις εξελίξεις του πληθωρισμού μπορεί να συμβάλει στην αποδέσμευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Αλλά από την άλλη πλευρά, ακριβώς τη στιγμή που οι άνθρωποι δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παρέχουν τη βασική τους επικοινωνία για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι προσδοκίες δεν παρεκλίνουν, υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ άνοιξε μέτωπο και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και «την αυξανόμενη παλίρροια των fake news», επειδή παρεμπoδίζουν όπως είπε το έργο της επικοινωνιακής πολιτικής και του καθορισμού προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Οπως είπε:

«Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένη την προσοχή των ανθρώπων στην εποχή του διαδικτύου. Μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι η μέση διάρκεια προσοχής σε μια οθόνη έχει πέσει κατακόρυφα από περίπου 150 δευτερόλεπτα το 2004 σε μόλις 47 δευτερόλεπτα σήμερα.

Γίνεται επίσης ολοένα και πιο δύσκολη η διάδοση πραγματικών πληροφοριών. Τα ψέματα στο Twitter, τώρα γνωστό ως X, διαπιστώθηκε ότι εξαπλώνονται περίπου 10 έως 20 φορές πιο γρήγορα από τα γεγονότα. Και περισσότερα tweets με κείμενα γνώμης είναι πιθανό να προσεγγίσουν περισσότερους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα tweets που σχετίζονται με την ΕΚΤ με αρνητικές, ισχυρότερες ή πιο υποκειμενικές απόψεις είναι πιο πιθανό να ανανεωθούν, να αρέσουν ή να αναμεταδοθούν και να αναπαραχθούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v