Μπορεί στην Ελλάδα το σχέδιο για έκδοση λαϊκών ομολόγων να μπήκε στο συρτάρι, δυο πωλήσεις τίτλων την περασμένη εβδομάδα, όμως, δείχνουν πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο στα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούν τα υψηλά επιτόκια.
Εάν το μετρήσουν σωστά, χώρες όπως το Βέλγιο μπορούν να προσφέρουν ένα επιτόκιο ελκυστικό για τους πολίτες τους, ενώ μειώνουν το κόστος δανεισμού του δημοσίου, σε αυτό που οι αναλυτές της Société Générale SA αποκαλούν «win-win». Η χώρα έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ για τον τίτλο ενός έτους, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται τη Δευτέρα.
Οι πωλήσεις τέτοιων τίτλων ενθαρρύνουν επίσης τις τράπεζες να προσφέρουν στους πελάτες τους υψηλότερους τόκους καταθέσεων. Αυτό είναι το κλειδί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένα ομόλογο με απόδοση πολύ πάνω από το επιτόκιο της αγοράς διατέθηκε στους Βρετανούς την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και κάνοντας τις τράπεζες να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στις προσφορές τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη μεταξύ των απλών πολιτών για προϊόντα που προσφέρουν υψηλότερο τόκο. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τη βάση χρηματοδότησής τους καθώς αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και αυξανόμενες δαπάνες, σημειώνει το Bloomberg.
Ορισμένα έθνη έχουν αποδειχθεί πιο πρόθυμα να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις των πολιτών τους από άλλα. Η Ιταλία έχει μια καθιερωμένη και καινοτόμο αγορά «λαϊκών» ομολόγων. Η λεγόμενη σειρά BTP Futura, που πουλήθηκε για πρώτη φορά το 2020, συνδέει τις επιστροφές με την οικονομική ανάπτυξη. Και τον Ιούνιο, το έθνος πούλησε το χρέος BTP Valore, το οποίο συνοδεύεται από πληρωμή μπόνους για διακράτηση μέχρι τη λήξη. Η κυβέρνηση συγκέντρωσε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτή την πώληση, ποσό ρεκόρ για μια ιταλική προσφορά που απευθύνθηκε σε επενδυτές λιανικής.
Μετά την κατακόρυφη άνοδο της ζήτησης από νοικοκυριά στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση μείωσε την προγραμματισμένη έκδοση ομολόγων και λογαριασμών σε θεσμικούς επενδυτές κατά σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων όλων των λήξεων να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής της Société Générale, Sean Kou.
Σε πολλές χώρες, οι τράπεζες άργησαν να αυξήσουν τα επιτόκια επειδή εξακολουθούν να είναι γεμάτες μετρητά μετά από χρόνια νομισματικής τόνωσης. Όμως η πολιτική πίεση αυξάνεται. Το Βέλγιο είπε ότι οι πωλήσεις του είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να βελτιώσουν τις προσφορές τους, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές και οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου επέκριναν τις τράπεζες για το επιτόκιο αποταμίευσης.
Η Αυστρία σχεδιάζει να προσφέρει κρατικά ομόλογα λιανικής μέσω άμεσων πωλήσεων σε νοικοκυριά που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε τραπεζικές καταθέσεις χαμηλού επιτοκίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Magnus Brunner στις 23 Αυγούστου.
Για τη McGuire της Rabobank, η επιτυχία του Βελγίου μετά τις προσφορές σε πελάτες λιανικής, στην Ιταλία και την Πορτογαλία μπορεί να ενθαρρύνει και άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Εκτιμά ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα αξιοποιήσει τη «δεξαμενή λιανικής», επικαλούμενη τις μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών της χώρας και την ελκυστικότητα των αποδόσεων των ολλανδικών ομολόγων σε σύγκριση με τα επιτόκια των εμπορικών καταθέσεων.