Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Τι προβλέπει νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της κάνναβης

Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση Σολτς. Προωθεί τη νομιμοποίηση χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Σθεναρές αντιστάσεις κυρίως από τον ιατρικό κόσμο. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για εμπόριο κατοχή και καλλιέργεια.

Γερμανία: Τι προβλέπει νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της κάνναβης

Εκατοντάδες άνθρωποι που υποστηρίζουν την νομιμοποίηση της κάνναβης συμμετείχαν πριν λίγες ημέρες στη λεγόμενη «Παρέλαση κάνναβης» στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια εκδήλωση που γίνεται από το 1997 και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει διαχρονικά τις γερμανικές κυβερνήσεις στην προβληματική από την πλευρά των καταναλωτών.

Εδώ και μήνες ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο ίδιος γιατρός, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις, στους πολλούς εχθρούς και τους λιγότερους φίλους.

«Αντιστυνταγματικά τα σχέδια της κυβέρνησης»

Από τις αρχές του καλοκαιριού υπάρχει ένα σχέδιο νόμου το οποίο σήμερα γίνεται αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Οι ρυθμίσεις του δεν φτάνουν τόσο μακριά, όσο πιθανόν θα ήθελαν οι χρήστες κάνναβης,

Ο Στέφεν Γκάιερ είναι συνδιοργανωτής της διαδήλωσης. «Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικά, περίπλοκα και υπερβολικά» λέει στην τηλεόραση του Assiosated Press. «Θέλουμε ίσα δικαιώματα ως χρήστες κάνναβης με όσους καταναλώνουν καπνό και αλκοόλ. Και αν δείτε πώς ρυθμίζεται η ιδιωτική καλλιέργεια καπνού και κρασιού και στη συνέχεια την συγκρίνετε με ό,τι σχεδιάζεται για την κάνναβη, τότε είναι απλά δυσανάλογο".

Αλλά ποια είναι τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης; Πολύ συνοπτικά, η κάνναβη πρόκειται να διαγραφεί ως απαγορευμένη ουσία από τον νόμο περί ναρκωτικών, όπου σήμερα απαριθμείται μαζί με την ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά, άρα αποποινικοποιείται. Από την ηλικία των 18 ετών, θα επιτρέπεται η κατοχή 25 γραμμαρίων, ενώ θα επιτρέπεται η ιδιωτική καλλιέργεια το πολύ τριών δενδρυλλίων κάνναβης.

Η κάνναβη δεν θα πωλείται ελευθέρα όπως πχ στον Καναδά, αλλά θα διατίθεται από ειδικές μη εμπορικές ενώσεις, τις λεγόμενες λέσχες κάνναβης, στα μέλη τους, που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 500. Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω συνδρομής και το μέγιστο ημερήσιο όριο θα είναι 25 γραμμάρια.

Κάθετα αντίθετοι οι γιατροί

Η Μιλένα Νάβροτεκ είναι μέλος μιας τέτοιας λέσχης κάνναβης στη Λειψία και φαίνεται να συμφωνεί. «Οι άνθρωποι κάνουν χρήση κάνναβης εδώ και χιλιετίες και τίποτα δεν θα τους σταματήσει. Καμία απαγόρευση. Και γι' αυτό θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια. Να προμηθεύονται την κάνναβη από μια ελεγχόμενη πηγή όπου απλά δεν υπάρχει κίνδυνος όπως σήμερα στη μαύρη αγορά».

Σε κάθε περίπτωση η γερμανική κυβέρνηση κάνει πολύ προσεκτικά βήματα διότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, το συνδικάτα της αστυνομίας, από το δικαστικό σώμα, αλλά πάνω από όλα από τις ιατρικές ενώσεις και έχει να κάνει με την ηλικία. Η Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, Ψυχοσωματικής και Νευρολογίας επισημαίνει ότι η ωρίμανση του εγκεφάλου ολοκληρώνεται σε ηλικία 25 χρονών και ότι η πρόωρη χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχώσεων.

Από ψυχιατρικής και νευροβιολογικής άποψης, το όριο ηλικίας για την πρόσβαση στη κάνναβη δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τα 21 έτη. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την πρόσβαση στα 18 έτη. Οι σύλλογοι γιατρών για παιδιά και εφήβους παιδιατρικής απορρίπτουν με τον πιο καθαρό τρόπο το σχέδιο νόμου. Κατά την άποψή τους, τα σχέδια νομιμοποίησης της κυβέρνησης "θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των νέων στη Γερμανία". Ο Ομοσπονδιακός Ιατρικός Σύλλογος επιχειρηματολογεί με παρόμοιο τρόπο.

ΠΗΓΕΣ: DW, APTV/Zeit/dpa

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v