Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές του ρυζιού, καθώς η Ινδία εισήγαγε άμεση απαγόρευση εξαγωγών λευκού ρυζιού -εκτός από το μπασμάτι- για να περιορίσει τον εγχώριο πληθωρισμό. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες εντείνουν τους φόβους για περαιτέρω αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων.
Η απαγόρευση εξαγωγών ακολουθεί την αποτυχία του δασμού 20% που εισήχθη τον Σεπτέμβριο με στόχο τον περιορισμό της εξωτερικής ζήτησης, η οποία έχει εκτοξευθεί εξαιτίας των ακραίων κλιματικών συνθηκών που έπληξαν τη διεθνή παραγωγή και της παράλληλης αύξησης της ζήτησης, μετά και τη διαταραχή στην προσφορά σιτηρών που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων αποστολών. Αν εξαιρεθεί η υψηλής ποιότητας ποικιλία μπασμάτι, οι εξαγωγές της Ινδίας αντιπροσωπεύουν το 25% των διεθνών αποστολών.
Η τιμολόγηση του ρυζιού ανέβηκε μετά την απόφαση της Ινδίας. Το σπασμένο ρύζι Βιετνάμ βρίσκεται στα 520 δολ. ανά μετρικό τόνο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Υψηλό πενταετίας στα 424,50 δολ. ανά μετρικό τόνο έπιασε η ινδική σπασμένη ποικιλία, ενώ το σπασμένο ρύζι Ταϊλάνδης εκτινάχθηκε στα 545 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.