Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν με τους συμμάχους τους για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα από οποιαδήποτε «επίθεση», την επομένη της ανακοίνωσης της Πιονγκγιάνγκ για την εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου.
«Είμαστε απόλυτα ενωμένοι σε μια κοινή άμυνα και διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επίθεση και να προστατευθούμε απ' αυτήν», δήλωσε επανειλημμένα ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στην Τζακάρτα.
Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Παρκ Τζιν δήλωσε ότι η δοκιμή νέου βαλλιστικού πυραύλου σημειώθηκε την ώρα που οι περιφερειακές δυνάμεις συνεδρίαζαν για τις διαπραγματεύσεις στην Τζακάρτα, όπου η Βόρεια Κορέα έστειλε έναν αξιωματούχο.
«Αυτό που κάνει η Βόρεια Κορέα αντιβαίνει τελείως στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Παρκ.
«Ελπίζω ότι ο τριμερής διάλογός μας θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να απαντήσουμε κατηγορηματικά και σθεναρά στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας στέλνοντας το μήνυμα ότι οι προκλήσεις τους δεν θα μείνουν ατιμώρητες», πρόσθεσε.
Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση του πυραύλου - η Πιονγκγιάνγκ έχει εκτοξεύσει μόνο μια φορά παλαιότερα έναν τέτοιο πύραυλο, τον Απρίλιο.
Ο πύραυλος αυτός διέσχισε 1.001 χλμ. σε μέγιστο ύψος 6.648 χλμ. προτού συντριβεί στην Ανατολική Θάλασσα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χρησιμοποιώντας το κορεατικό όνομα της Θάλασσας της Ιαπωνίας.
Η εκτόξευση ήταν μια «μεγάλη έκρηξη» που συγκλόνισε «όλο τον πλανήτη», έγραψε το KCNA.
Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε τις προτάσεις της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για διαπραγματεύσεις, μετά τις ιστορικές συνόδους κορυφής που είχε ο Κιμ με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ