Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανέστειλε την καταβολή μισθών σε 17.000 δασκάλους και απέλυσε 350 διευθυντές σχολείων, λόγω των διαδηλώσεων των εκπαιδευτικών που ζητούν αύξηση των αποδοχών τους.
Η αναστολή της καταβολής μισθών ενδέχεται να επηρεάσει περίπου το 30% των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση με το πανίσχυρο συνδικάτο UGTT σε μια περίοδο που οι πολίτες της βορειοαφρικανικής χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλη οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, οι δάσκαλοι στη χώρα αρνήθηκαν να παραδώσουν τις βαθμολογίες στους μαθητές των σχολείων.
«Το γεγονός ότι οι μαθητές δεν έλαβαν βαθμούς για τις σχολικές τους επιδόσεις αποτελεί μια καταστροφή και ένα έγκλημα κατά των παιδιών», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Μοχάμεντ Αλί Μπουγκντίρι.
Ο Ικμπέλ Αζάμπι, στέλεχος του συνδικάτου, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση της κυβέρνησης θέτει στο στόχαστρο «δασκάλους που λιμοκτονούν» και ότι η επόμενη σχολική περίοδος θα είναι δύσκολη λόγω των αναμενόμενων κινημάτων διαμαρτυρίας. Ήδη εκατοντάδες διευθυντές σχολείων έχουν αρχίσει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν την έγκριση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών.
Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες φοβούνται ότι η σύγκρουση μεταξύ υπουργείου και συνδικάτου θα βαθύνει τη συνεχιζόμενη κρίση στην Τυνησία και προειδοποιεί για μια ταραχώδη νέα σχολική περίοδο, ενώ ήδη οι πολίτες αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό, κακές δημόσιες υπηρεσίες και έλλειψη πολλών βασικών προϊόντων διατροφής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ