Η Κίνα διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 6 τρισ. δολαρίων, το μισό από τα οποίο είναι «κρυμμένο», και αυτό παρουσιάζει ένα νέο είδος κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Mπραντ Σέτσερ, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας δεν εμφανίζονται στα επίσημα βιβλία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έγραψε ο Σέτσερ στο The China Project. Αντίθετα, τα «σκιώδη αποθέματα» εμφανίζεται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων οντοτήτων όπως οι κρατικές εμπορικές τράπεζες και αναπτυξιακές τράπεζες, είπε ο Σέτσερ.
Ενώ τα επίσημα αποθέματα έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, τα «κρυμμένα» πιθανότατα έχουν κινηθεί υψηλότερα παράλληλα με το πλεόνασμα των εξαγωγών της Κίνας, είπε.
«Η έλλειψη διαφάνειας της Κίνας εδώ είναι πρόβλημα για τον κόσμο» υποστήριξε ο Σέτσερ σύμφωνα με το Bloomberg. «Η Κίνα έχει τόσο κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία που οτιδήποτε κάνει, ορατό ή αόρατο, θα έχει τελικά τεράστιο αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο» τόνισε.
Η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.
Ένα παράδειγμα της επιρροής που μπορούν να έχουν τα αποθέματα της Κίνας είναι ο ρόλος τους στη χρηματοδότηση της Πρωτοβουλίας «Mια Ζώνη, Ένας Δρόμος» ήταν απόρροια της προσπάθειας του Πεκίνου να διαφοροποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία μετά την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον Σέτσερ.
«Είναι τόσο ισχυροί οικονομικά που ένα ολόκληρο, παγκόσμιο σχέδιο υποδομών ήταν κατά κάποιο τρόπο, απλώς μια παρενέργεια μιας απόφασης του 2009 να βρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης του συναλλάγματος της Κίνας» σημείωσε. «Λοιπόν, η Κίνα είναι τόσο μεγάλη οικονομία – και μια τόσο ανισόρροπη οικονομία – που όλες οι δραστηριότητές της έχουν απλώς τεράστιο παγκόσμιο αντίκτυπο» πρόσθεσε.